La periodista Shireen Abu Akleh d’Al Jazeera ha mort als 51 anys com a conseqüència d’un tret de l’Exèrcit israelià a Jenin, a la Cisjordània ocupada, malgrat anar identificada com a premsa amb armilla i casc. En l’atac, un altre periodista, Ali Al Samudi, del diari Al Quds, ha resultat ferit de bala a l’esquena, i es troba estable.

Els fets han passat aquest dimecres, quan un grup de quatre periodistes ha arribat a la zona per cobrir una incursió de les tropes israelianes en un camp de refugiats. “No ens han demanat marxar ni ens han dit que paréssim de rodar. Ens han disparat”, ha explicat Al Samudi, segons informa Al Jazeera.

Els trets han durat uns tres minuts, segons ha dit el periodista Muyahid Al Saadi, present en l’atac. Per la seva part, la periodista Shatha Hanaysha ha acusat l’Exèrcit israelià d’insistir en “disparar a matar”. Ella era a prop d’Abu Akleh mentre era a terra bocaterrosa, però no s’hi ha pogut acostar pels trets, com es pot veure en un vídeo.

En l’inici de l’atac, Shireen Abu Akleh ha rebut un tret a l’alçada de l’orella, i posteriorment ha estat traslladada en estat crític a l’hospital, on s’ha certificat la seva mort. La periodista era una de les primeres corresponsals d’Al Jazeera, a la qual es va incorporar el 1997.

Al Jazeera ha afirmat que havia estat un “assassinat premeditat que viola les lleis i normes internacionals”. La cadena ha denunciat que “les forces d’ocupació israelianes, a sang freda, han mort la nostra reportera”.

Tot i que diversos testimonis, inclosos els periodistes supervivents de l’atac, han culpat Israel, el primer ministre Naftali Bennet ha atribuït la mort de la periodista a “palestins armats que disparaven indiscriminadament”.

Per la seva part, el portaveu militar Ran Kochav ha assegurat que les seves tropes han hagut de respondre al foc obert per milicians palestins, al costat dels quals es trobava el grup de periodistes. L’Exèrcit israelià ha assegurat que estava investigant els fets.