El Govern de l’Iran ha començat a pressionar el de França per unes caricatures de l’aiatol·là Ali Khamenei publicades al setmanari satíric Charlie Hebdo. Per a les autoritats iranianes, es tracta d’un “acte indecent i insultant” i en responsabilitza l’Executiu d’Emmanuel Macron.

“No permetrem al Govern francès que sobrepassi els límits”, va advertir el ministre d’Afers Exteriors, Amir Abdollahian. L’Iran qualifica la publicació de caricatures del seu líder suprem d’acte “atroç, insultant i injustificat”. Com a primera represàlia, les autoritats iranianes han decidit tancar l’Institut Francès d’Investigació a l’Iran, el més antic i important centre d’estudis francès al país.

Charlie Hebdo va publicar la setmana passada un especial amb motiu de l’atemptat que va patir el 7 de gener de 2015. La revista contenia 35 caricatures d’Ali Khamenei, sorgides d’un concurs internacional en solidaritat amb les protestes que hi ha des de setembre contra el règim (se’n van presentar 300). Amb el títol Fes fora els mul·làs, es convidava els participants a presentar la caricatura “més divertida i cruel” del líder suprem.

RSF ho qualifica de xantatge

Reporters Sense Fronteres considera la “pressió” del Govern de l’Iran com un intent de revifar la lluita per criminalitzar la “difamació de les religions”, cosa que seria “desastrosa” per a la llibertat de premsa. “Les democràcies no han de cedir gens ni mica davant els que volen instaurar el concepte de difamació de les religions”, apunta el secretari general de l’organització, Christophe Deloire.

“En la seva vergonyosa pressió al Govern francès i els seus intents de xantatge en resposta a les caricatures de Charlie Hebdo, Teheran combina una amenaça amb una mentida que pretén fer creure que, a França, els mitjans de comunicació no poden operar sense l’aprovació del Govern, el que afortunadament no és el cas. Les caricatures de persones conegudes, ja siguin religioses, polítiques o de qualsevol altra índole, estan permeses sota la llei francesa i compleix la llei internacional. Charlie Hebdo només està exercint el seu dret”, diu Deloire.