L’atemptat contra el setmanari satíric Charlie Hebdo ha sacsejat França, on la publicació era una institució, però la consternació i el rebuig per l’atac s’han estès arreu. Les mostres de condol i condemna han arribat des de tots els àmbits, especialment de mitjans i organitzacions periodístiques i de dibuixants. A les xarxes socials, on la solidaritat s’ha estès sota el lema #JeSuisCharlie, s’han succeït les vinyetes d’homenatge fetes per ninotaires.

A França, aquest dijous al vespre hi ha hagut concentracions a tot el país condemnant l’atac i defensant la llibertat d’expressió i de premsa, la més multitudinària a la plaça de la República de París. Molts dels manifestants portaven cartells amb el lema de les xarxes, d’altres amb portades de la històrica publicació, i uns altres amb escrits en defensa de la llibertat d’expressió. També eren nombrosos els que, simbòlicament, brandaven a l’aire llapis i bolígrafs.

Les manifestacions s’han reproduït en diverses ciutats de fora del país davant ambaixades i consolats francesos, com el de Barcelona. A banda, redaccions de mitjans de tot el món han protagonitzat concentracions i minuts de silenci de rebuig a l’atemptat i en solidaritat a Charlie Hebdo. 

Un atac calculat

Els fets s’han produït a les 11.30 h, quan dos encaputxats, vestits amb roba paramilitar, han irromput a la seu de la revista satírica, al centre de París, coincidint amb què hi havia la reunió setmanal del consell de redacció.

Els atacants han disparat a tort i dret, deixant 11 morts, entre els quals els dibuixants Charb (director del setmanari), Cabu, Tignous i Wolinski, quatre històrics del gènere, així com el periodista Bernard Maris, i el policia que custodiava el mitjà, amenaçat des de fa temps. També hi ha diversos ferits, alguns d’ells de gravetat.

Els dos atacants s’han identificat com a membres d’Al-Qaeda, han sortit de la redacció al crit de “hem venjat el profeta”, entre altres proclames, i han intercanviat trets amb la policia abans de fugir en un cotxe on els esperava un tercer home. Poc després, a prop dels fets, s’han aturat per disparar contra un altre policia, a qui han rematat un cop jeia ferit a terra, segons s’ha pogut veure en les imatges enregistrades per un veí.

Posteriorment, després de reprendre la marxa, els tres assaltants han tingut un accident, abandonant el seu vehicle i robant-ne un altre per seguir la seva fugida. 

El novembre de 2011, les oficines de Charlie Hebdo van ser atacades amb còctels molotov sense que es produïssin ferits, arran de la publicació de caricatures de Mahoma. Des d’aleshores, la seva seu estava protegida per la policia, cosa que no ha impedit l’atemptat d’aquest dimecres.