Les investigacions realitzades per l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans indiquen que la periodista Shireen Abu Akleh d’Al Jazeera va morir per un tret de soldats israelians i no de milicians palestins, tal com havien defensat inicialment les autoritats d’Israel.

La portaveu d’aquesta agència de l’ONU, Ravina Shamdasani, considera “alarmant” que, un mes i mig després, Israel encara no hagi iniciat una investigació sobre l’assassinat de la periodista palestina-estatunidenca.

L’informe de l’Oficina de l’ONU es basa en les informacions provinents de les forces armades israelianes i la Fiscalia General de Palestina. A més, els investigadors van visitar la zona on es va produir l’assassinat, van examinar fotografies i vídeos enregistrats, van examinar comunicacions oficials i van entrevistar testimonis, entre els quals els periodistes que es trobaven amb Abu Akleh al camp de refugiats de Jenin en el moment de l’atac.

Israel rebutja les acusacions

El ministre de Defensa d’Israel, Beny Gantz, rebutja les conclusions de l’ONU. “Només podem descobrir la veritat realitzant una exhaustiva investigació balística i forense, i no a través d’investigacions infundades com la publicada per l’oficina de l’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans”, assenyalava el passat divendres en un comunicat.

En aquest sentit, Gantz reclama a l’Autoritat Nacional Palestina que entregui a Israel la bala que va matar Shireen Abu Akleh el passat maig. “Això és el que cal fer per descobrir la veritat”, defensa.