Multitudinària protesta pels carrers d’Istanbul contra la repressió a la premsa que s’està duent a terme a Turquia i que ha provocat l’empresonament de 68 periodistes a un país que ha baixat al lloc 138 en matèria de llibertat de premsa. La protesta va transcorre aquest diumenge al carrer Istiklal de la capital turca, i hi van participar centenars de periodistes, entre ells, presentadors d’informatius i reporters famosos.

Des del passat mes de febrer, la repressió no afecta només als informadors de publicacions prokurdes, tradicionalment acusat de col·laborar amb una organització terrorista, sinó que ara les acusacions van dirigides contra diversos periodistes d’investigació de reconegut prestigi, entre ells Ahmet Sik i Nedim Sener, aquest guardonat com a “heroi de la llibertat de premsa’ l’any 2010.

Tots dos periodistes havien publicat opinions crítiques amb la investigació del cas Ergenekon, un macrojudici contra militars amb suposades intencions colpistes, i tots dos es troben ara acusats de pertànyer a aquesta xarxa. Es dóna la circumstància, però, que tots dos són coneguts per intentar aclarir l’assassinat de Hrant Dink, un periodista turc-armeni assassinat el 2007 probablement per les mateixes xarxes colpistes.

El govern dels islamistes de l’AKP deriven tota la responsabilitat a la judicatura, però l’absència de la premsa progovernamental a la manifestació va ser significativa. La proximitat de les eleccions general del 12 de juny va fer que diversos milers de persones assistissin a la marxa amb banderes de l’opositor CHP.

La Comissió Europea, per primera vegada, no ha donat suport a l’AKP: “La Comissió Europea segueix amb preocupació les accions policials contra periodistes”, va advertir l’eurocomissari Stefan Füle el passat 3 de març. També nombrosos columnistes i organitzacions cíviques, fins ara afins al govern, ha començat a desmarcar-se i a denunciar un cop contra la llibertat de premsa.

Font: ElMundo.es