El passat mes de desembre, Reporters sense Fronteres (RSF) va decidir obrir una pàgina al seu web d’accés a un lloc mirall de Wikileaks per la “censura i persecució” que patia des de que va començar a revelar els cables diplomàtics del Departament d’Estat dels Estats Units. Doncs bé, després de la publicació la setmana passada de nous cables, RSF l’ha suspès “temporalment”.

L’argument que dóna l’organització és que alguns dels nous cables publicats no són anònims i apareixen els noms de les fonts estatunidenques a països com Israel, Jordània, Iran i Afganistan. “Si bé fins ara no s’ha provat que aquestes revelacions hagin posat en perill la vida d’aquestes persones, l’impacte que podrien tenir aquests documents en la vida quotidiana dels informants no es pot menystenir”, assegura RSF al seu web.

A banda, Reporters sense Fronteres explica que circula a internet un arxiu encriptat (i la clau per accedir-hi) que conté el conjunt de cables de WikiLeaks amb els noms de les fonts.

RSF remarca que havia obert el lloc mirall per defensar la llibertat de circulació de la informació a la xarxa i el principi de protecció de fonts, “sense els quals el periodisme d’investigació no pot existir”. Ara, però, ja que la protecció de les fonts es posa en dubte, RSF ha decidit suspendre el lloc “en espera d’un nou aclariment de l’assumpte”.

Els diaris The Guardian, The New York Times, Der Spiegel i El País van condemnar la manca de protecció de les fonts i van apuntar com a únic responsable Julian Assange. Aquest, però va acusar un antic col·laborador, Daniel Domscheit-Berg, i The Guardian per haver facilitat la contrasenya que ha permès desencriptar 1,73 GB protegits a cada document per ocultar la identitat de les fonts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram