El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha conclòs que el programa Preguntes freqüents de TV3 no presenta “cap contravenció” de les previsions del Llibre d’estil de la CCMA, un cop analitzades diverses emissions tant d’ofici com per queixes rebudes.

Com en anteriors ocasions, l’acord del ple ha comptat amb els vots favorables dels tres consellers nomenats a proposta de CDC i ERC (Roger Loppacher, Yvonne Griley i Salvador Alsius) i el vot contrari dels de PP (Daniel Sirera), PSC (Carme Figueras) i UDC (Eva Parera), de manera que s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat del president Loppacher.

Per una banda, el CAC ha analitzat els programes dels dies 27 de gener i 3 i 10 de febrer per determinar si hi havia un eventual posicionament del programa. En aquest aspecte, l’informe de l’àrea de continguts detecta que la conductora del FAQS, Laura Rosel, va emetre elements de valoració en 12 de les 891 intervencions (un 1,3% del total), en set ocasions per referir-se a l’actualitat política i la resta a temes com la desigualtat de gènere o els límits a la llibertat d’expressió.

Pel que fa a l’emissió del 27 de gener, en què Rosel vestia una samarreta amb una il·lustració del bust del president Carles Puigdemont (amb motiu de la seva candidatura a ser investit de nou), el CAC considera que és un recurs audiovisual que s’utilitza en tots els programes i no detecta cap element que permeti afirmar que hi ha un posicionament per part del FAQS. L’ens regulador determina que en gairebé tots els programes hi havia una vinculació entre la samarreta de la periodista i algun dels temes abordats o efemèride propera, i posa com a exemple que el 3 de febrer Rosel va lluir una samarreta del rei Felip VI amb motiu del seu 50è aniversari.

Per altra banda, per a l’observança del pluralisme polític, s’analitzen 19 programes (del 9 de setembre de 2017 al 10 de febrer de 2018), concloent que el FAQS va donar veu a persones de “sensibilitats i filiacions diverses”. Així, en el conjunt d’entrevistes i del debats cara a cara, es constata la presència de representants de 16 forces polítiques diferents, de membres de la Mesa del Parlament, de representants dels governs de Catalunya i de l’Estat, i de dues administracions locals.

Finalment, respecte a la queixa per suposats continguts ofensius contra el president José Montilla en la secció del periodista Maiol Roger del 5 de maig, el CAC considera que es tractava d’una peça de caràcter humorístic ben diferenciada de l’entrevista que la va precedir, i que els comentaris del periodista tenien relació a la seva activitat com a personatge públic. A més, constata que en quatre programes previs en què es van entrevistar altres polítics en la secció de Roger es van seguir els mateixos recursos humorístics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram