El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha presentat una denúncia davant l’Agència Catalana del Consum contra set continguts d’internet que promouen l’anorèxia i la bulímia. És el primer cop que el CAC presenta una denúncia sobre aquest tipus de continguts davant un organisme de la Generalitat (en aquest cas, adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement).

L’ens regulador ha presentat la denúncia a l’empara del Decret llei aprovat pel Govern al gener que modifica el Codi de consum de Catalunya, el qual preveu multes de fins a 100.000 euros als webs, blogs i xarxes socials que facin apologia dels trastorns de la conducta alimentària.

Els set continguts denunciats pel CAC “fan un ús habitual i reiterat de conceptes com ara ‘princesa’ o ‘amigues Ana i Mia’, i inciten a pràctiques contràries a la salut, com ara dietes i hàbits alimentaris no saludables, conductes purgatives, ingesta de medicaments i conductes autolesives o suïcides”, explica en un comunicat.

Així mateix, “presenten elements de creació d’identitat grupal, com ara els discursos positius sobre els trastorns de la conducta alimentària, el suport a les persones que els pateixen per tal que persisteixin en les seves pràctiques, l’organització de ‘curses de quilos’ i les estratègies per ocultar el trastorn a la família”, afegeix.

Antecedents

El Consell de l’Audiovisual ha elaborat fins ara dos informes sobre continguts a internet que promouen l’anorèxia i la bulímia. El primer, de l’any 2015, va detectar 15 blogs sobre aquesta problemàtica, els quals van ser denunciats pel CAC i el Departament de Salut davant la Fiscalia de Barcelona per un eventual delicte de lesions. La denúncia es va arxivar perquè l’ordenament jurídic espanyol no recull el delicte d’apologia de l’anorèxia i la bulímia.

El segon informe, de 2017, va detectar 16 continguts de risc sobre els trastorns de la conducta alimentària. En aquesta ocasió, l’ens regulador es va adreçar a les empreses proveïdores, que van respondre amb l’eliminació, en el termini de tres setmanes, de 14 continguts.

Ara, un cop aprovat el Decret llei del Govern, que obre una nova via d’actuació, el CAC ha constatat que dels 31 continguts detectats originalment encara en són visibles un total de set. La resta han desaparegut perquè els proveïdors els han eliminat arran de la denúncia del CAC, per decisió dels autors mateixos o perquè han canviat d’adreça.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram