El Govern estudia portar als tribunals la “repressió digital” d’abans i després del referèndum de l’1 d’octubre. En una entrevista amb l’ACN, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, explica que els serveis jurídics estan analitzant “com fer efectiu un possible procés de judicialització” del tancament de webs o aplicacions durant la tardor del 2017.

“S’ha parlat molt de la repressió policial de l’1-O, de la repressió judicial del procés, i segurament s’ha parlat poc de la repressió digital que vam patir”, afirma el conseller, que acusa l’Estat de “saltar-se la seva pròpia normativa” amb el bloqueig de webs i un ús de les xarxes “gairebé a un nivell de ciberespionatge del procés polític a Catalunya”.

Segons Puigneró, l’actitud de l’Estat espanyol durant les setmanes prèvies i posteriors a l’1-O “no hauria de ser tolerada a l’Europa del segle XXI”, i és “més pròpia de Turquia o la Xina”.

El conseller de Polítiques Digitals, que va denunciar a la Comissió Europea el tancament de webs pel referèndum, explica que des de Brussel·les van adoptar l’actitud de “no mullar-se”, però van obrir-li la porta a portar la qüestió als tribunals si considerava que s’havien vulnerat normatives.

Així doncs, els juristes del Govern estan treballant per elaborar una denúncia que pugui tenir “un cert recorregut i acabi portant el cas a Europa”, assenyala Jordi Puigneró. “Haurem de començar pels tribunals espanyols, però ens estan demostrant que no ho aborden amb plenes garanties”, afegeix al respecte.

Per a Puigneró, l’Estat espanyol està aprofitant l’era de les noves tecnologies i les xarxes socials per intentar “recentralitzar” competències i “saltar-se” la Generalitat. “Hi ha una batalla molt forta, és el que jo anomeno l’estat jacobí 2.0”, assegura el conseller.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram