El Síndic de Greuges assenyala que no es pot considerar que l’ús de l’expressió presos polítics per part dels professionals de TV3 i Catalunya Ràdio “atempti contra els principis d’igualtat, pluralitat i neutralitat política”, com així ha resolt la Junta Electoral Provincial de Barcelona.

Per això, ha elevat la prohibició a la Junta Electoral Central en un escrit que també ha traslladat al Defensor del Poble de les Corts espanyoles.

El Síndic entén que, segons la definició de pres polític acceptada pel Consell d’Europa, el seu ús per part dels mitjans de la CCMA “no es pot considerar que manqui de rigor ni que la seva utilització pugui confondre el públic mitjà”, tal com argumenta la Junta Electoral. En aquesta línia, defensa que “és una expressió reconeguda pel dret internacional i que es podria adequar a la realitat dels polítics empresonats”.

El defensor de la ciutadania també posa en valor “la professionalitat i el criteri tècnic” dels professionals de la CCMA, i recorda que en ocasions anteriors ha defensat que “resultaria positiu incloure fórmules més flexibles que les adoptades per la Junta Electoral”.

Segons el Síndic de Greuges, aquestes fórmules haurien de “respectar el dret fonamental a la llibertat d’informació”, a més de garantir “un marge d’apreciació als professionals en relació amb l’ordenació de les emissions de la informació electoral”.