El digital eldiario.es considera que, com altres gèneres periodístics, l’opinió també ha de complir amb unes normes professionals i deontològiques. Per això, ha elaborat un decàleg normatiu exclusiu per als articles d’opinió, un fet poc habitual.

Es tracta d’unes normes que el mitjà ja estava aplicant de manera informal, però que ara ha formalitzat per escrit, segons explica el seu director, Ignacio Escolar. Ell és l’autor d’un document per al qual ha consultat amb gran part de l’equip del diari i dels seus articulistes.

“Al llarg de la història d’eldiario.es hem publicat puntualment alguns articles d’opinió que incomplien aquestes normes deontològiques. Però l’objectiu d’aquest decàleg no és corregir el passat sinó mirar al futur, i millorar la nostra secció d’opinió amb normes clares i transparents”, assenyala Escolar.

Normes d’opinió d’eldiario.es

1. eldiario.es té com a missió fonamental la vigilància del poder i el periodisme com a servei públic, com una eina al servei de la societat. Defensem els drets humans i el medi ambient: la igualtat, la llibertat, la justícia, la tolerància i la pau. Però tots els nostres valors editorials estan supeditats a un: el respecte per la veritat.

2. La secció d’opinió d’eldiario.es busca fomentar el pensament crític i el debat plural: donar veu a les diferents veus i sensibilitats dins dels nostres valors editorials. eldiario.es no pretén imposar una única visió ideològica: per això tampoc publica editorials, articles d’opinió sense signatura en representació de tot el diari. L’opinió a eldiario.es no pretén adoctrinar els seus lectors, sinó contribuir a què construeixin la seva pròpia opinió, per mitjà de l’exposició de diferents punts de vista i arguments.

3. La llibertat d’expressió és un dret fonamental que eldiario.es promou i defensa. Cap expressió, per odiosa que resulti, hauria de merèixer una condemna de presó. Però no totes les expressions han de ser difoses per igual a eldiario.es. No hi cap la defensa de la tirania, de la discriminació, del racisme, del masclisme, de l’homofòbia, del terrorisme o del maltractament animal.

4. A eldiario.es no s’accepten els insults, les calúmnies o les opinions vexatòries. Tampoc les expressions que fomentin directament o indirectament l’odi, la violència o la discriminació. La contundència a l’hora de presentar arguments no és incompatible amb el respecte per les persones, també per aquelles que no pensen igual.

5. L’opinió és lliure, però els fets són sagrats. El gènere d’opinió no és excusa per difondre dades falses, no contrastades o contràries a les evidències científiques. El respecte a la veritat també regeix en l’opinió, igual que en la informació. Els fets que puguin semblar controvertits en els articles d’opinió han de tenir el suport de fonts o enllaços. La mentida no és un punt de vista.

6. L’opinió dins eldiario.es també ha de complir les normes professionals i deontològiques, igual que qualsevol altre gènere periodístic. Amb cada article que publica, eldiario.es assumeix una responsabilitat amb els lectors i també una responsabilitat legal. Per això es reserva el dret a rebutjar qualsevol text si considera que la seva publicació incompleix aquestes normes o pot comportar un risc judicial. A Espanya, la responsabilitat legal davant de qualsevol possible demanda o querella per un article publicat no només és de l’autor: també pot ser condemnat el diari i el seu director.

7. La secció d’opinió d’eldiario.es té com a objectiu assolir la paritat entre homes i dones, entesa com que el sexe menys representat no baixi del 40% del total dels articles publicats cada setmana i que s’acosti el més possible al 50%.

8. eldiario.es no és un mitjà partidista, però sí que dona veu en la seva secció d’opinió als diferents partits, sindicats i organitzacions socials. Les tribunes de polítics en actiu no estan remunerades i han d’estar especialment identificades, amb el seu càrrec i militància al costat de la signatura de l’autor.

9. El conflicte d’interessos també pot afectar els articulistes d’eldiario.es. En cas que existeixi una relació professional o personal amb els protagonistes o afectats per una opinió, l’autor o autora haurà d’informar-ne als lectors: en el propi article o en el seu perfil biogràfic.

10. Igual que els autors i autores de cada opinió exerceixen el seu dret a la crítica, també se sotmeten a les crítiques en els comentaris, però no als insults, calúmnies o desqualificacions personals. L’opinió està oberta a la col·laboració dels nostres socis i sòcies. No només en els comentaris: també poden enviar-nos els seus articles seguint aquestes instruccions. Les normes que apliquem als nostres articulistes també són aplicables als lectors, on demanem la col·laboració dels socis i sòcies per moderar aquells comentaris que les incompleixin i generar un espai de debat plural i respectuós.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram