El Consell d’Informatius de TVE ha reclamat urgentment una “ràpida resolució” del concurs públic endegat per escollir la nova presidència i consell d’administració de RTVE, que no avança al ritme previst.

El CdI considera que malgrat el sistema d’elecció no és perfecte i el concurs podria ser millorable, es tracta d’un “pas correcte, que afavoreix la independència de RTVE enfront del poder polític, i que cal culminar com més aviat”.

Per una banda, els professionals de la televisió pública defensen que “ és necessària l’estabilitat” a la cúpula de RTVE per poder desenvolupar “un projecte de programació informativa amb perspectives de futur”. Per l’altra, afirmen que “és imprescindible tallar com més aviat les interessades campanyes de desprestigi que, sobretot, pretenen coartar el lliure exercici professional i transmetre una imatge deformada dels seus informatius”.

Dilació perjudicial

El concurs públic es va convocar el juliol passat, i des d’aleshores ha anat patint diversos retards. A principis de desembre es van fer públiques les 20 candidatures finalistes (de les 95 acceptades en el concurs), de les quals se n’han d’escollir deu. Amb tot, una trentena d’aspirants descartats han recorregut la resolució.

El Consell d’Informatius entén que aquests dilació és “molt perjudicial” per a l’estabilitat de RTVE, i ha acabat afectant la imatge de la seva independència editorial. En aquesta línia, assenyala que l’administració única provisional, en mans de la periodista Rosa María Mateo, està durant “més del que seria desitjable” si s’aspira a una presidència i un consell escollit amb consens parlamentari.

El CdI també demana als partits polítics que, un cop arribi el moment de l’elecció de la nova cúpula de RTVE, demostrin amb fets la seva voluntat de consens per construir una radiotelevisió pública independent i al servei del conjunt de la ciutadania. “Els exigim que treguin a TVE de les seves legítimes disputes partidàries, que s’esforcin per deixar als professionals de la Corporació que prestin el seu servei a la societat amb total llibertat, i renunciïn a intentar mantenir la seva influència en els òrgans de direcció”, assenyala l’òrgan.