Emili Fonollosa (Tortosa, 1962) és mestre d’educació primària i dirigeix Vinaròs News, una capçalera de referència del Baix Maestrat. L’any 1996, un grup de persones inquietes per la comunicació va impulsar un mitjà digital que és a tocar del 25è aniversari. Un quart de segle que manté el caràcter no professional, així com l’interès dels lectors.

Vinaròs News té una llarga trajectòria al Baix Maestrat. Com es va cuinar el projecte?
Podem dir amb orgull que Vinaròs News som pioners en el món digital en català al País Valencià. Un grup de persones em va proposar encapçalar aquest projecte quan el món digital era desconegut per gairebé tota la comunitat. En l’àmbit català, aleshores només existia VilaWeb, i en l’àmbit comarcal vam ser els primers al País València.

Diria que és el primer mitjà digital de tot el País Valencià?
Seria molt agosarat. Des de l’àmbit comarcal, possiblement sí que vam ser els primers.

Vist amb perspectiva, va ser una estratègia revolucionària.
Amb tota la modèstia que ens defineix, Vinaròs News va saber avançar-se en el temps. Vam ser la llavor perquè aflorés la premsa comarcal en format digital al País Valencià. A les portes del 25è aniversari, és un mitjà que continua actiu tenint en compte que no és professional i que es fa, únicament, des de l’afició i l’estima per la llengua i la comunicació.

En cap moment s’ha plantejat professionalitzar el mitjà?
Mai. Sempre s’han tingut clars els recursos econòmics de què disposem. Tampoc ens hem plantejat fer una edició en paper, per exemple. El projecte no ha canviat gens des del primer dia. De fet, l’únic canvi va ser el redisseny del web fa tres anys enrere. La prioritat continua sent la mateixa: donar a conèixer aquelles informacions que generen interès entre la població del Baix Maestrat. I li diré més: l’objectiu és mantenir-nos com fins ara, garantint-ne la continuïtat.

El web és bilingüe, valencià i castellà.
Sí, tot i que la prioritat és l’ús del valencià. I això ens genera certes crítiques, tenint en compte que comptem amb un seguit de lectors de Vinaròs que viuen a l’Argentina i no entenen el valencià. Si rebo la informació en les dues llengües sempre ho edito en valencià. Si només en castellà, el text de la notícia es manté en aquesta llengua.

Vinaròs News té seccions molt arrelades. Lo més fresquet és la secció més concorreguda?
[Riu] És la informació més rellevant o de collita pròpia que hauré fet jo o qualsevol dels nostres col·laboradors. És la notícia de capçalera, la que acaba tenint més interès per part dels lectors. Hi ha altres seccions, fetes fruit de la darrera remodelació del web, com les d’opinió, que també tenen molt seguiment.

Els mitjans locals o de proximitat acostumen a ser un bressol per a joves periodistes. És el cas de Vinaròs News?
Sí, també. Durant aquests anys, hi ha hagut un seguit de persones que han col·laborat en el nostre mitjà i que els ha servit per escriure els primers articles en el que acabaria sent la seva professió. Fins i tot, alguns d’ells han acabat sent els promotors d’altres webs d’informació. És un motiu d’orgull, com també ho és quan un mitjà d’abast autonòmic fa referència a alguna informació feta pública per Vinaròs News.

Ara el ventall de webs d’informació és cada cop més àmplia. El lector té molta més oferta. Tenint en compte que és un web no professional, quina és la fórmula per mantenir els lectors?
Dedicant-hi moltes més hores del teu temps lliure. Intentem aportar-hi qualitat d’informació de proximitat, amb la pandèmia sanitària hem tingut un seguiment molt més intens. Fins al punt que mai havíem tingut tanta audiència com fins ara durant el confinament per la Covid-19. Mentre que l’any 1996 vam ser els primers i només hi havia la nostra capçalera digital, ara no es notaria tant si algun dia deixem de publicar.

Quin és el panorama de la comunicació al Baix Maestrat amb la pandèmia sanitària?
Està fotut! La situació dels mitjans de comunicació ja és complexa i amb la Covid-19 s’ha agreujat considerablement. En aquest escenari s’hi afegeix la dificultat que tenen els mitjans en format paper, que les vendes han caigut amb força. Per tant, té molt mèrit la supervivència que estan tenint en temps convulsos. Una radiografia que es pot estendre a tota la premsa del País Valencià. És una autèntica llàstima.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram