La 13a edició del concurs literari Ficcions, l’aventura de crear històries, impulsat per l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, ha rebut una participació de 2.973 alumnes registrats de 223 centres educatius. Una xifra inferior als 3.660 de l’anterior edició (la segona més alta), però ben valorada per l’organització, que celebra que s’hagi mantingut una alta participació malgrat el darrer any ha estat complicat per la pandèmia de la Covid-19.

Del total de participants, 2.134 alumnes són de Catalunya (un 11,78% menys que l’any passat), 527 del País Valencià (–24,82%) i 232 de les Illes Balears (–49,78%). A més, per primer cop, s’han unit al concurs literari 47 estudiants de La Llitera (Osca), i s’ha consolidat la participació al Matarranya (Terol) amb 28 inscrits, a Andorra amb 3 participants, i a la Catalunya Nord amb 2.

Funcionament

El concurs es desenvolupa a través del web ficcions.cat. Prenent cinc inicis de novel·la, els participants han de crear un relat dividit en tres capítols i penjar-los al portal seguint el calendari d’entrega.

Enguany les obres escollides, són: El secret del Bosc Vell de Dino Buzzati; Uns quants dies de novembre de Jordi Sierra i Fabra; La faula de Guillem de Torroella; L’assassí que estimava els llibres de Martí Domínguez, i Sobre la terra impura de Melcior Comes.

La pujada del primer capítol es va iniciar l’11 de gener i el concurs s’acabarà el 29 de març, data límit per entregar el tercer capítol. La segona quinzena de l’abril es publicaran els noms dels finalistes, i al maig es lliuraran els premis i diplomes en diversos actes arreu dels territoris de parla catalana.