Aquest dimarts s’han presentat sengles estudis de Reporters sense Fronteres i del Comitè per a la Protecció dels Periodistes, els quals indiquen que aquest any s’ha incrementat el nombre de professionals de la informació empresonats al món. Al resultat hi contribueix de manera destacada Turquia, on el Govern de Tayyip Erdogan ha intensificat l’onada repressiva contra mitjans i periodistes arran l’intent de colp d’estat del passat juliol.

El balanç anual de Reporters sense Fronteres indica que, a data d’1 de desembre, hi havia 187 periodistes professionals empresonats a tot el món, un 22,2% més que els 153 comptabilitzats l’any passat. Si a la xifra se li sumen els 146 periodistes-ciutadans i els 15 col·laboradors de mitjans, els presos són 348, un increment del 6,1% respecte els 328 de 2015.

L’informe de RSF situa Turquia com “la major presó” del món amb més de 100 periodistes i col·laboradors de mitjans detinguts. El segueixen la Xina, amb 103 informadors empresonats; Síria, amb 28; Egipte, 27, i Iran, amb 24.

“La repressió dels periodistes al món augmenta a un ritme frenètic”, lamenta Christophe Deloire, secretari general de Reporters sense Fronteres. “A les portes d’Europa s’està realitzant una veritable cacera de bruixes que ha enviat a la presó desenes de periodistes i que ha fet de Turquia la major presó del món per al periodisme. En un any, el règim d’Erdogan ha acabat amb el pluralisme mediàtic davant d’una Unió Europea molt callada sobre aquest assumpte”, ha criticat.

Per la seva part, l’informe del Comitè per a la Protecció dels Periodistes calcula en 259 els professionals empresonats fins a l’1 de desembre, un 30,15% més que els 199 de l’any passat. Es tracta de la xifra més alta des de que l’entitat va començar a recopilar dades, el 1990, i supera en un 11,6% l’anterior màxim, els 232 de 2012.

En aquest cas, el rànquing també l’encapçala Turquia, amb 81 periodistes a la presó, xifra que no havia assolit encara cap país, segons les dades del CPJ. A més, l’entitat assegura que hi ha una seixantena més d’informadors empresonats, tot i que no ho ha pogut verificar l’existència de vincles directes amb la seva tasca periodística.

Després de Turquia, en l’estudi del CPJ es troben la Xina, amb 38 periodistes empresonats (país que va encapçalar la classificació els dos anys anteriors); Egipte, amb 25; Eritrea, 17, i Etiòpia, amb 16.

“És escandalós que tants governs violin els seus compromisos internacionals empresonant periodistes i suprimint expressions crítiques”, afirma Joel Simon , director executiu del CPJ. “Turquia està a l’avantguarda d’aquesta tendència autoritària. Cada dia que els periodistes pateixen a les presons turques, en violació de les pròpies lleis turques, la posició internacional de Turquia queda rebaixada”, afegeix. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram