El Jutjat Penal número 8 de Barcelona ha absolt el fotoperiosta Albert Garcia, a qui acusaven d’agredir un agent de la Policia l’octubre de 2019, quan va ser detingut mentre cobria per a El País els aldarulls per la sentència del procés a la pl. Urquinaona de Barcelona.

Així doncs, la sentència, avançada per El País, dona credibilitat al relat de Garcia i els periodistes testimonis presencials davant la del policia denunciant i els seus companys. Una de les claus de l’absolució han estat els vídeos dels fets.

Inicialment la Fiscalia demanava 18 mesos de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat i un delicte lleu de lesions, però en el judici va retirar la petició i va demanar una multa de 4.800 euros per resistència a l’autoritat i lesions lleus.

Sense proves

El magistrat Jorge González Ibarburen conclou que no hi ha “proves fefaents” que el fotoperiodista empentés l’antidisturbis, fent-lo caure i provocant una lesió a la mà, tal com l’agent va afirmar en el judici.

En el vídeo que recull amb més claredat els fets s’observa “un desequilibri de l’agent presumptament lesionat i una posició defensiva de l’acusat”, però no “un forcejament”, assenyala el jutge. “El que aparentment es veu”, continua, “és una agafada de l’agent de l’autoritat a l’acusat del canell i l’avantbraç”, i després cau a terra.

Els periodistes i policies testimonis del judici, que van donar versions oposades, tampoc no avalen el relat de l’acusació. Un policia va dir que va veure l’empenta al seu company malgrat es trobava d’esquena. I el seu testimoni queda “contradit” per un altre fotoperiodista que va afirmar que l’agent lesionat va empènyer a Garcia i a ell mateix.

El jutge també qüestiona les lesions. Els fets van passar el 18 d’octubre, però l’agent va continuar treballant amb normalitat fins al dia 25, quan va visitar per primer cop un metge. “El fet d’estar d’alta, intervenint en una situació tan complexa com la del procés, amb la violència existent, és certament incompatible amb una lesió” com la que va descriure l’antidisturbis, assenyala la sentència.

Albert Garcia defensa que va ser detingut per fotografiar una actuació policial “fora del protocol”