Albert Garcia, al Jutjat (foto: Pool / El País).

Vist per a sentència el judici al fotoperiodista Albert Garcia, acusat d’agredir un agent de la Policia l’octubre de 2019, quan cobria per a El País els aldarulls per la sentència del procés a la pl. Urquinaona de Barcelona. En el judici celebrat aquest dijous al Jutjat Penal número 8 de Barcelona, Garcia ha negat els fets i ha apuntat que va ser detingut per fotografiar una actuació policial “fora de control” en un moment en què l’ambient era “tranquil”.

La Fiscalia, que inicialment demanava 18 mesos de presó per un delicte d’atemptat contra l’autoritat i un delicte lleu de lesions, finalment ha retirat la petició i ha demanat una multa de 4.800 euros per resistència a l’autoritat i lesions lleus.

Albert Garcia ha explicat que el 18 d’octubre de 2019 va estar cobrint les protestes des de les 6 de la tarda fins a quarts d’11 de la nit. En un primer moment, es trobava a Via Laietana, on va pujar a un pis per poder captar imatges aèries de tot allò que estava passant. Posteriorment, es va dirigir cap als carrers paral·lels a l’avinguda.

El fotoperiodista ha relatat que en tot moment portava el casc i les ulleres protectores, i que anava degudament acreditat amb el braçal identificatiu. Segons la seva declaració, quan es trobava en una plaça amb altres companys de professió, van passar dos joves a qui els agents van demanar que abandonessin el lloc. Després d’un intercanvi de paraules els van detenir i colpejar. “Van executar una actuació que, segons el meu parer, estava fora de qualsevol protocol policial”, ha assegurat l’acusat. Quan Garcia va fotografiar els fets, tot i trobar-se a una “distància prudencial”, se li va posar un agent al davant.

“Quan li vaig demanar explicacions, va cridar que l’havia agredit i va avisar la resta de companys”, ha assegurat. Posteriorment, aquests el van agafar pel coll i el van tirar a terra. Just després el van traslladar a la comissaria policial de Via Laietana. “No vaig oposar resistència, tenia por i volia protegir el meu equip”, ha afegit.

A preguntes de la defensa, Garcia ha subratllat que l’ambient d’aquell dia a la ciutat “era molt tens” i que no era “còmode” per a ningú. Tot i això, també ha insistit que en el moment dels fets ja no hi havia aldarulls i que ell, igual que la resta de periodistes i fotògrafs, es trobava en aquella ubicació en un ambient ja “tranquil”.

Durant la vista també han declarat els agents implicats, que han relatat que van presenciar com l’acusat va agredir l’agent de la Policia Nacional. De fet, un d’ells ha assegurat que va veure “com li donava un cop de puny”. A més, han descrit un ambient ben diferent del que presentava el fotoperiodista, citant “una massa hostil” formada per centenars de persones.

L’agredit també ha mantingut la seva versió del relat, explicant que l’acusat el va empènyer i li va fer mal en un dit. Posteriorment, ha afirmat que es van agrupar un seguit de periodistes al seu voltant, dient que tot plegat sortiria a la televisió, mentre ell els demanava que es fessin enrere per poder procedir amb la seva feina.

Pel que fa a la resta de testimonis, la majoria d’ells professionals de la comunicació que estaven treballant aquella mateixa nit, han coincidit que l’ambient on van passar els fets estava calmat i que van tenir la sensació que els agents “no volien que es captessin imatges de la detenció dels joves”.

Modificació de la pena

Durant tot el procediment, la petició de condemna ha anat canviant. Una part de l’acusació de la Fiscalia va ser revocada per l’Audiència de Barcelona després d’un recurs de l’acusat. Així, segons l’Audiència, no hi havia prou indicis que Garcia agredís un subinspector a la plaça Urquinaona, agafant-lo fort per l’armilla i tirant-lo a terra per facilitar la fugida d’una altra persona que estava a punt de ser arrestada, al voltant de dos quarts de vuit del vespre.

En canvi, pels fets de dues hores més tard, l’Audiència sí que hi va veure prou indicis per anar a judici. Per tot això se li demanava a l’acusat nou mesos de presó, així com una multa de 480 euros i una indemnització de 360 euros a l’agent lesionat.

Després de la celebració del judici, la Fiscalia ha rebaixat de nou la pena, passant d’un delicte d’atemptat a un de resistència, juntament amb un de lesions lleus. Per tot això, demana a Garcia un total de 4.800 euros. D’altra banda, la defensa del fotoperiodista, ha demanat la seva absolució.

La defensa celebra la rebaixa

En sortir del judici, Albert Garcia ha destacat que durant la sessió tots els testimonis policials han intentat mostrar una situació “de tensió” en el moment de la seva detenció, mentre que ell ha sostingut que no era així. També ha explicat que ell va actuar “igual que tota la premsa”.

Per la seva banda, la seva advocada, Marisa Díaz, ha celebrat la rebaixa de pena sol·licitada per la Fiscalia, ja que amb la prova practicada el delicte d’atemptat “no existia per cap banda”. La lletrada ha apuntat que confia que la sentència sigui absolutòria, i ha recordat que s’ha impugnat l’informe pericial perquè no existeix cap informe de lesions amb data del 18 d’octubre, quan suposadament van tenir lloc els fets, ni tampoc l’endemà.