El Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona ha admès a tràmit la querella contra dos Mossos d’Esquadra pels delictes d’acusació i denúncia falsa i de fals testimoni contra dos periodistes, i s’inicia el període d’investigació penal.

La jutgessa ha citat a declarar els denunciants, el periodista Jesús Rodríguez i el fotoperiodista Isidre Garcia, que compareixeran com a perjudicats el 19 de febrer de 2024. La magistrada també prendrà declaració als investigats, un exagent i un sergent dels Mossos.

El Grup de Periodistes Ramon Barnils i Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans, impulsors de la querella en el marc de la campanya #ProuMentidesPolicials, valoren positivament l’admissió a tràmit, i esperen una investigació “efectiva i exhaustiva”. En aquest sentit, demanen que es realitzin les diligències necessàries per “esclarir l’abast i les responsabilitats dels fets”.

És el primer cop que es denuncien agents dels Mossos per aquests delictes, i per tant també que s’admet a tràmit. Per al Grup Barnils i Irídia, es posa evidència que “és un fet excepcional tenint en compte l’opacitat i la dificultat a l’hora de poder identificar i denunciar casos com aquest”, lamenten en un comunicat.

Ambdues organitzacions remarquen que, a banda dels delictes denunciats, l’actuació dels agents va implicar la vulneració del dret a la informació. “No pot ser que hi hagi policies que menteixin per a atacar periodistes o per ajudar aquells que els ataquen”, apunta Enric Borràs, president del Grup Barnils.

Amb la campanya #ProuMentidesPolicials, presentada al setembre, es vol denunciar públicament i visibilitzar que aquests dos casos no són únics, sinó que exemplifiquen alguns dels obstacles amb què es troben els professionals de la informació. Les traves policials a la seva tasca està documentada amb dades al Mapa de la Censura de Mèdia.cat.

Els fets

Els fets denunciats van passar la nit del 26 de maig de 2016 en el marc de les protestes contra el desallotjament del Banc Expropiat al barri de Gràcia de Barcelona. En el quart dia de mobilitzacions, durant una càrrega, un agent dels Mossos va abandonar el cordó policial i va colpejar amb la porra Jesús Rodríguez, de la Directa. A l’hospital li van diagnosticar una lesió a la cama i una fractura al dit de la mà.

Segons va confirmar el 2021 la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona, l’agressió va ser gratuïta i amb un ús de la força que no estava justificat. El testimoni de set periodistes van contradir la versió de l’antiavalot, que va ser condemnat a dos anys de presó i dos d’inhabilitació, a la suspensió per a l’exercici de l’activitat policial i a una indemnització de més de 7.000 euros.

En la mateixa actuació policial, a un altre agent de la BRIMO se li va trencar el tendó d’Aquil·les. Un any i mig més tard, el fotoperiodista freelance Isidre Garcia Puntí va ser acusat d’haver-li provocat la lesió llançant-li una tanca contra. El lletrat de la Generalitat, exercint l’acusació particular, demanava una condemna de quatre anys de presó i 69.000 euros d’indemnització.

La sentència del Jutjat Penal número 5 de Barcelona va considerar provat que la tanca “no va ser agafada directament per ningú ni llançada contra ningú”. També va concloure que el més probable és que la lesió s’hagués produït per la patologia prèvia que ja tenia l’agent. Tres anys més tard dels fets, el fotoperiodista va quedar absolt.

En el judici per les lesions de Jesús Rodríguez, aquest agent va declarar que aquell dia un fotoperiodista li va llançar una tanca que li va causar una lesió al tendó d’Aquil·les, tot i la sentència absolutòria ferma de l’Isidre Garcia, on es considerava provat que ni ell ni ningú va llançar-li cap tanca. En el judici també va declarar el sergent dels Mossos, que va corroborar la versió de l’agent.

El Grup Barnils i el centre Iríada remarquen que les imatges enregistrades per periodistes en el desallotjament del Banc Expropiat van ser clau per demostrar la innocència de l’Isidre Garcia i per tirar endavant l’acusació contra l’agent que va lesionar en Jesús Rodríguez, “demostrant la importància de la tasca periodística en contextos de protesta”.

Es querellen contra dos Mossos per denúncia falsa i fals testimoni contra periodistes
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram