El projecte Demotanasia, La muerte silenciosa de una cultura, su gente y territorio. Los últimos del rural, del fotògraf documental Adra Pallón, ha guanyat la quarta edició de la Beca Joana Biarnés per a joves fotoperiodistes, impulsada per la Fundació Photographic Social Vision i dotada amb 8.000 euros.

La despoblació de l’entorn rural és la temàtica de la proposta guanyadora. El fotògraf gallec tindrà nou mesos per realitzar el treball becat, durant els quals comptarà amb l’assessorament d’un tutor que donarà suport al desenvolupament del projecte.

Pallón explica que demotanàsia és “el procés pel qual les persones d’un territori es veuen obligades a marxar a causa d’accions polítiques directes o indirectes”, i com aquesta situació és “despietada amb el territori, la natura i el patrimoni”. L’autor considera que aquest procés “ha de ser fotografiat en aquest moment històric”, ja que reflecteix “la passivitat institucional, plena de violència implícita, que pateixen els habitants d’aquests entorns rurals”.

El projecte Demotanasia d’Adra Pallón ja va guanyar al novembre la segona edició del Premi de Fotoperiodisme Héctor Zampaglione del Masnou.

El jurat de la Beca ha escollit com a guanyador el projecte per “la implicació directa del fotògraf amb la història (la seva àvia és una d’aquelles ancianes que resisteixen en un llogaret de Lugo semi abandonat i envellit)”; per “l’exhaustiu treball de recerca previ que presenta, on explica les conseqüències que aquesta desaparició té tant a nivell social i demogràfic com mediambiental i econòmic”, i també per “la seva manera d’abordar el projecte i la seva maduresa com a fotògraf”.

Els altres dos finalistes de la quarta Beca Joana Biarnés eren El paisatge invisible. La desaparició (evitable) del Delta de l’Ebre, de Wayra Ficapal, i Presencio & the Rural Kids, de Virgínia Villacisla.

El jurat estava format pel periodista i documentalista Karlos Zurutuza; la comissària independent Sandra Maunac; el director, productor i guionista de cinema documental Òscar Moreno; la fotògrafa freelance Sofía Moro, i el fotògraf, editor fotogràfic i professor Rafa Badia.