L’Informe anual sobre la difusió i proliferació de continguts d’apologia de l’anorèxia i la bulímia a la xarxa (2010) constata que han augmentat el nombre de pàgines web que fan apologia de l’anorèxia i la bulímia a la xarxa i que publiquen continguts nocius per a la salut dels menors. Elaborat per l’Agència de Qualitat d’Internet (IQUA) i l’Associació contra la Bulímia i l’Anorèxia (ACAB), l’estudi explica que en un cercador com Google apareixen al voltant de 500.000 pàgines proanorèxia i bulímia en menys d’un segon.

L’informe, presentat aquest dimarts a la seu del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) fa referència a les webs anomenades “pro Ana” i “pro Mia”, que és la forma en què s’autodenominen aquestes pàgines: “Ana” vol dir anorèxia, i “Mia” vol dir bulímia. Es dediquen a promoure l’anorèxia i la bulímia, i les tracten no pas com una malaltia sinó com un estil de vida.

Tancats el 50% dels webs

Durant l’any 2010, l’IQUA ha aconseguit tancar prop del 50% de pàgines d’aquest tipus denunciades pels usuaris. En tot cas, tant l’IQUA com l’ACAB insten a la societat i a les grans plataformes a denunciar i col·laborar per impedir la proliferació d’aquests continguts a la xarxa.

En aquest sentit, proposen constituir un observatori on hi siguin presents tots els agents implicats del sector (administracions, institucions, associacions, tècnics, plataformes i usuaris) per abordar conjuntament solucions per fer més segura la navegació per internet i dissuadir la presència de pàgines pro anorèxia i bulímia.

L’IQUA i l’ACAB consideren, doncs, que cal una actuació “conjunta i decidida” per combatre els dos principals problemes que han detectat: l’absència de decisions polítiques sòlides i consensuades que regulin legalment la proliferació d’aquest tipus de llocs web, i la manca de compromís per part dels proveïdors, que donen cabuda a aquests continguts i ofereixen tolerància.

L’estudi alerta del perill que suposa la quantitat d’informació nociva per a la salut que presenten aquest tipus de webs, ja que el 75% de les persones que consulten aquests continguts són menors d’edat. El perfil d’usuaris d’aquestes pàgines és el de noies (95%) que desitgen aprimar-se a qualsevol preu i s’apropen a aquest tipus de trastorns alimentaris. A Catalunya, el 6% de les noies i adolescents entre 12 i 24 anys pateixen un trastorn de conducta alimentària, i l’11% corre el risc de patir-ne un.