L’Espai Catalunya Europa de Brussel·les, seu de la Generalitat, acull fins al 10 de gener l’exposició itinerant Carles Rahola. Una vida republicana, que dona a conèixer la figura del periodista i escriptor gironí en el marc del 80è aniversari del seu afusellament.

La inauguració va tenir lloc dijous al vespre en un acte en què van participar el president a l’exili, Carles Puigdemont; la delegada de la Generalitat davant la UE, Meritxell Serret, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer.

L’exposició consta de sis àmbits a través dels quals es va desgranant la vida personal i professional de Carles Rahola i Llorens (Cadaqués, 1881 – Girona, 1939). La mostra està comissariada per l’historiador Xavier Carmaniu i ha estat organitzada per la Diputació de Girona en col·laboració amb la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Carles Rahola va ser redactor, articulista i editorialista del diari L’Autonomista (fundat i dirigit pel seu germà Darius) fins al gener de 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Girona i el mitjà va ser tancat, i també va treballar d’escrivent a la Diputació fins al dia que el van detenir. Rahola va ser afusellat el 15 de març i ostenta el trist honor d’haver estat l’únic escriptor català mort pel règim franquista, per tres articles publicats durant la guerra constitutius de “rebel·lió militar”.

Projectar la memòria històrica republicana

En l’acte d’inauguració, que va comptar amb una cinquantena de persones, Meritxell Serret va remarcar que amb aquesta exposició “projectem al cor de Brussel·les la memòria històrica i recordem que a Espanya i a Catalunya hi va haver república, que avui Catalunya vol ser república i que no abandonem ni abandonarem els valors republicans”. “Que aquesta memòria ens ensenyi com avançar cap al futur”, va concloure Serret.

Per la seva part, Miquel Noguer va explicar que Carles Rahola. Una vida republicana serà itinerant i a partir de gener es podrà veure en diverses poblacions de les comarques gironines. “Tot i que les coses han canviat molt, avui encara estem parlant de la mateixa repressió”, va assenyalar Noguer.

El comissari de l’exposició, Xavier Carmaniu, va repassar la història del periodista i escriptor, i va manifestar que l’objectiu de l’exposició és “fer honor a les persones que després del 1975 van lluitar per fer certa la frase escrita per Rahola que assegurava que ‘la llibertat no és el repòs, la llibertat és el camí’”.

Finalment, el president Carles Puigdemont va expressar que per a ell Carles Rahola “sempre ha estat un element polític, històric i emocional”, i va afegir que l’exposició “no és històrica, sinó contemporània”, ja que en el seu missatge hi ha “elements inspiradors pels dies d’avui i pel futur”.

A la inauguració també van assistir el delegat del Govern a Girona, Pere Vila; el director del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional, Lluís Puig, i el diputat de la Delegació i alcalde de Vidreres, Jordi Camps.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram