Joan Ventura, Marta Madrenas, Miquel Noguer i el net de Carles Rahola, davant la seva tomba (foto: Miquel Millan).

La Diputació de Girona, l’Ajuntament de Girona i la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya aquest 15 de març han fet una ofrena floral a la tomba de Carles Rahola i Llorens (Cadaqués, 1881 – Girona, 1939), al Cementiri Vell de Girona, amb motiu del 80è aniversari del seu afusellament.

L’acte d’homenatge al periodista i escriptor, breu i senzill, ha comptat amb l’assistència d’un dels seus nets, Pompeu Rahola Fabra, i parlaments del president de la Diputació, Miquel Noguer; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president del CPC gironí, Joan Ventura.

Carles Rahola va ser redactor, articulista i editorialista del diari L’Autonomista (fundat i dirigit pel seu germà Darius) fins al gener de 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Girona i la impremta va ser confiscada i el mitjà tancat, i va treballar d’escrivent a la Diputació fins al dia que el van detenir. Rahola va ser afusellat el 15 de març i ostenta el trist honor d’haver estat l’únic escriptor català mort pel règim franquista, per tres articles publicats durant la guerra constitutius de “rebel·lió militar”.

Altres actes de reconeixement

Al llarg d’aquest any s’han preparat diferents actes per reconèixer la figura de Carles Rahola i recordar el seu llegat. El primer va tenir lloc el 18 de febrer, en el marc de la setena Setmana dels Rahola, amb la taula rodona El delicte d’opinar. 80 anys de l’afusellament de Carles Rahola, que va comptar amb tres grans coneixedors de la seva figura: els historiadors Joaquim Nadal i Xavier Carmaniu, i la periodista Cristina Masanés.

I el 7 de març, durant el lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local, es va projectar un videoreportatge que recorria la seva trajectòria i la història del seu afusellament.

Més endavant, hi haurà altres activitats: l’exposició de fotografia que cada any s’organitza amb treballs presentats als guardons, enguany reforçarà especialment la seva vinculació amb Carles Rahola. Per fer-ho, la mostra s’acompanyarà del videoreportatge que es va projectar als premis, i del facsímil publicat d’El Autonomista amb els tres articles pels quals va ser condemnat a mort.

A més, el Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona han reeditat el llibre El Autonomista: el diari dels Rahola. Els orígens del periodisme modern a Girona (1898-1936), escrit per Lluís Costa.

La Diputació, a més, ha reubicat la placa en homenatge a Carles Rahola que està a l’entrada de la institució des de 1998, col·locant-la en un lloc més visible per dignificar-la.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram