L’organització que regula el funcionament d’internet, l’ICANN, ha fet públiques les 1.930 candidatures presentades per esdevenir futurs dominis a la xarxa. Entre elles destaquen el .barcelona, demanat pel consistori per a ús públic d’empreses i particulars; el .bcn, reservat per a l’ús exclusiu de l’Ajuntament de la ciutat (que en vol protegir la marca i evitar possibles usos indeguts), i el .catalonia, d’ús exclusiu de la Generalitat per a la projecció exterior de Catalunya.

A principis de juliol l’ICANN anunciarà els terminis i la metodologia d’avaluació de les candidatures, que tindrà en compte la solidesa dels projectes i la seva viabilitat econòmica, i buscarà evitar la duplicació de propostes. Un cop aprovats, els nous dominis podrien estar actius a principis del 2013.

Les tres candidatures han estat coordinades per la Fundació puntCAT, que també n’ha assessorat d’altres com el .gal (per a la llengua gallega), el .eus (per a l’èuscar), el .scot (per a la comunitat escocesa) o el .bhz (per a la bretona). A banda dels esmentats, entre els 1.930 dominis aspirants també hi ha el d’empreses com .lacaixa, .mango, .movistar o .zara.

Cada sol·licitud de nou domini costa 185.000 dòlars (uns 148.000 euros), i el pagament d’una quota anual de 25.000 dòlars (20.000 euros).

Es passarà de 280 dominis a més de 1.000

Actualment hi ha 280 dominis, dels quals 22 són genèrics ( .info, .gov, .edu o .cat), i la resta pertanyen a estats (.es, .uk, .fr, etc.). Al gener, l’ICANN va obrir la porta a ampliar el nombre de dominis a organismes públics, entitats i empreses, per la qual cosa al final n’hi haurà més d’un miler. El puntCAT vol aprofitar l’avinentesa per ampliar els seus serveis i créixer en el mercat internacional de gestió de dominis i DNS.

“Estem ben orgullosos de l’interès del Govern i l’Ajuntament en que puntCAT lideri aquests projectes. Hem treballat en aquestes tres candidatures amb la mateixa dedicació amb la que vam preparar la del .cat, el qual després de sis anys continua sent un domini capdavanter al món per la seva excel·lència tècnica, solvència i utilitat per a la nostra comunitat. Volem mantenir la Societat de la Informació catalana a primera línia mundial i això passa, ara mateix, per disposar dels dominis d’internet que complementin la projecció exterior del nostre país i potenciïn la ciutat de Barcelona com la capital de Catalunya al món”, ha assegurat el director de la Fundació, Jordi Iparraguirre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram