Després del polèmic acomiadament de la trentena de corresponsals autònoms de Catalunya Ràdio, aquesta setmana l’emissora pública ha posat en marxa el nou model d’informació de proximitat, en el qual s’han reforçat amb més recursos humans les delegacions existents, i s’han obert nous centres territorials als Pirineus, la Catalunya Central i les Terres de l’Ebre amb professionals de la casa.

En concret, Catalunya Ràdio ha destinat quatre periodistes per reforçar la cobertura de la demarcació de Barcelona: un per a les comarques de Maresme, Vallès Occidental i Oriental (Miquel Jarque); un altre per al Baix Llobregat, Garraf i Penedès (David Àngela), i dos per al Barcelonès (Albert Duran i Cesca Armengol). A més, s’ha destinat un altre periodista (Isaac Vilalta) per al nou centre territorial de la Catalunya Central, que abasta les comarques d’Osona, Bages, Anoia i Berguedà.

Al Camp de Tarragona, l’emissora pública ha destinat dos periodistes (Tomàs Forteza i Ricard Buigues) i una tercera per al nou centre de les Terres de l’Ebre (Eulàlia Ferrer), que cobreix les comarques de Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta. Per informar de les comarques de Girona i la Catalunya Nord, s’ha destinat una periodista (Maria Rovira) i s’està pendent de determinar-ne un segon.

Per al pla de Lleida s’han destinat dos redactors per reforçar la demarcació (Pere Joan Álvarez i Josep Maria Perelló), i una nova periodista (Lisa Escala) al centre territorial de la Val d’Aran, des d’on es cobreix l’Alt Pirineu, Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça. Finalment, per al nou centre territorial del Pirineu (que abasta Alt Urgell, Cerdanya, Solsonès i Andorra), s’ha destinat un redactor (Eloi Barrera).

En total, 14 treballadors de Catalunya Ràdio que han estat reubicats per suplir la trentena de corresponsals autònoms acomiadats, molts dels quals tenien plena dedicació. Segons els sindicats, el canvi suposa un estalvi de 125.000 euros, un 0,35% del pressupost del 2013.

Manca de projecte

El nou model d’informació territorial no agrada al comitè d’empresa, que acusa la direcció de desmantellar l’emissora a favor del grup Godó. En aquest sentit, la setmana passada RAC1 va fitxar dos dels fins fa poc corresponsals de l’emissora pública. Per als sindicats, es tracta d’un “nou cop” contra Catalunya Ràdio i un “nou favor” a Godó, que, segons asseguren, “només s’està aprofitant” de les “errades” i la “falta de projecte” de la pública.

“Ja fa anys que els treballadors de la ràdio nacional de Catalunya assistim al desmantellament de la nostra emissora amb apostes i decisions per part de les diferents direccions que ens estan condemnant al fracàs”, afirmava la setmana passada el comitè. “No hi ha idees, només càstig. No hi ha modernització, només noves retallades”, afegia en aquest sentit.

“No ens els creiem”

Per tot plegat, el comitè diu que “ja n’hi ha prou” d’experiments, de formar professionals perquè “facin gran” Godó, i de “beneficiar” els mitjans privats amb el desmantellament de Catalunya Ràdio.

“No es pot parlar d’estructures d’Estat en programes electorals, de ser líders en discursos al Parlament i, en el dia a dia, enfonsar la ràdio nacional de Catalunya i votar a favor del desmantellament. Ja no ens els creiem”, reblen els representants dels treballadors.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram