A finals de juny va finalitzar el mandat del vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Josep Pont, i de les conselleres Elisenda Malaret i Yvonne Griley. Per substituir els dos primers, els grups de CiU i ERC han proposat Salvador Alsius i Eva Parera. En el cas de Griley, ambdues formacions proposen renovar-la per un nou mandat de sis anys, ja que va accedir al càrrec al març, després de la renúncia d’Esteve Orriols quan li quedava mig any (la normativa permet que Griley repeteixi perquè ha cobert menys de la meitat d’un mandat).

L’elecció dels tres es preveu que es produeixi en el ple del Parlament del proper dijous. Abans, però, previsiblement dimarts, la comissió d’afers institucionals haurà d’avaluar la candidatura de l’advocada Eva Parera, actualment senadora de CiU. Per la seva part, Salvador Alsius i Yvonne Griley no hauran de passar aquest tràmit, perquè ja l’havien superat amb anterioritat quan s’havien presentat les seves candidatures.

Segons estableix la normativa, les candidatures han de ser proposada per dos grups parlamentaris i escollides per dos terços de la cambra, o per majoria absoluta en segona votació.

Segona oportunitat per a Alsius

En el cas de Salvador Alsius, professor de Periodisme la Universitat Pompeu Fabra, ERC i ICV-EUiA el van proposar el juny de 2012 per cobrir una de les dues vacants que van quedar aleshores al CAC. La seva candidatura, però, va ser rebutjada per CiU i PP, que van sumar majoria en segona votació per escollir Roger Loppacher, actual president de l’ens, i Daniel Sirera.

Una decisió polèmica que va rebre el rebuig del Col·legi i del Sindicat de Periodistes, entre d’altres, que van rebutjar que els elegits ho fossin per “afinitat política” i a més passessin per davant de l’únic professional de la comunicació que hauria tingut el CAC.