Roser Mercadé, Joan Maria Morros, Quico Ràfols i Carme Verdoy durant la presentació del manifest (foto: Col·legi de Periodistes).

Nova reclamació per a la renovació del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, així com les direccions de TV3 i Catalunya Ràdio. Una petició en forma de manifest impulsat pels comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio, els respectius consells professionals, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, CCOO i el Grup de Periodistes Ramon Barnils, entre d’altres, i al qual s’han adherit diverses organitzacions, entitats, col·lectius i particulars.  

El document assenyala que és un “imperatiu legal i moral” que el Parlament renovi la cúpula de la CCMA i que “s’afrontin d’una vegada els reptes i amenaces que suposa la ràpida transformació del sector”. “És urgent bastir una estratègia a curt, mitjà i llarg termini, que fugi del tacticisme polític”, alerta, tot assegurant que ja es va “tard”. 

L’octubre de 2019, el Parlament va aprovar per unanimitat la modificació de la llei de la CCMA (i la del CAC) que estableix un nou mecanisme d’elecció, i el mes següent va entrar en vigor. Actualment, el consell de govern de la Corporació està format per quatre membres dels set que es permeten (abans de la reforma eren sis), tots amb el mandat caducat des de març de 2018. Però tot i així, el relleu no arriba.  

El manifest s’ha presentat aquest dilluns en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya en el qual han intervingut el seu degà, Joan Maria Morros; Quico Ràfols, president del Sindicat de Periodistes de Catalunya; Roser Mercadé, presidenta del comitè d’empresa de TV3, i Carme Verdoy, del Grup de Periodistes Ramon Barnils. 

El perill d’un repartiment de cadires 

“La renovació urgeix i s’ha de fer per la majoria qualificada d’un mínim de dos terços del Parlament, però amb això no n’hi ha prou. Hi ha un gran perill que aquest mecanisme que busca el pluralisme es desvirtuï i serveixi per, una altra vegada, col·locar persones només amb criteris partidistes, a través d’una negociació de repartiment de cadires entre formacions polítiques”, alerta el manifest. 

Així doncs, s’emplaça els grups parlamentaris a “cercar un ampli consens, abandonar els interessos de partit i acomplir el procés d’elecció de la nova direcció de la Corporació escoltant a tots els sectors implicats”. És a dir, col·legis i organitzacions professionals, entitats culturals i de la societat civil en general, i representants de les plantilles.  

“No podem permetre que els mitjans de la CCMA siguin tractats com un pastís per repartir entre els partits, perquè això els desprestigia i impedeix que siguin coordinats i dirigits per professionals amb voluntat de servei públic. Només una direcció professional de veritat a tots els nivells pot afrontar amb garanties els reptes pendents i impulsar una imprescindible renovació general que avanci amb eficàcia en innovació, transparència i democràcia interna”, subratlla el text. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram