Aquest dimecres, el Parlament debatrà en comissió el projecte de llei òmnibus que pretén reformar les lleis de la CCMA i el CAC. Davant la imminència de la seva aprovació, diverses veus s’han alçat en contra de la proposta del Govern.

Així, el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) ha denunciat aquest dilluns que, amb “l’excusa” de l’austeritat i l’eficàcia, si s’aprova el projecte tal com està redactat, es produirà un “retorn al control governamental” dels mitjans públics de la Generalitat i del CAC –ja que la reforma obre la porta a nomenar els respectius consellers amb majoria simple–, cosa que tindria “conseqüències molt negatives per al dret a la informació de la ciutadania”.

El CPC reitera la seva demanda als partits que l’elecció dels consellers (tant de la CCMA com del CAC) no esdevingui “un cop més” un repartiment de càrrecs entre persones afins i que, sigui quin sigui el nombre final de consellers, prevalgui l’experiència professional dels candidats i la capacitat d’independència abans que les seves afinitats polítiques.

“En un panorama prou complex per a la supervivència dels mitjans públics i la informació plural, independent i de qualitat, les conseqüències d’aprovar aquesta reforma creiem que ens farien retrocedir una dècada en la desgovernamentalització dels mitjans públics de la Generalitat”, adverteix el Col·legi.

“Control polític i econòmic”

Per la seva part, el comitè d’empresa de TV3 rebutja el projecte en uns termes similars. “Si la reforma proposada pel govern reïx, els treballadors de TVC dependrem d’una CCMA amb més control governamental en l’aspecte polític i oferirà un servei públic menys professional, plural i independent del que es mereix la ciutadania de Catalunya”, assegura en un comunicat.

Per als representants dels treballadors, aquest “control polític” s’afegirà l’econòmic –“que ens acaba de mostrar imposant-nos uns pressupostos asfixiants”– fet que, diuen, “marcarà de manera decisiva el perímetre i el volum d’activitat de les empreses de la Corporació, assetjada pels interessos privats de grups mediàtics afins al Govern i als seus aliats”.

El comitè d’empresa fa una crida als grups parlamentaris, als quals recorden que ara tenen la possibilitat “de demostrar si en els temes de país són capaços de fer un front comú o prefereixen fer prevaldre els interessos partidistes”.

“Perill letal”

Quant al Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), considera que la modificació és un “perill letal” per al pluralisme i per a la independència informativa. En aquest sentit, remarca que, el passat novembre, la compareixença al Parlament de diferents representants d’entitats i organitzacions “va deixar clar” que la gran majoria veien en la proposta de reforma un “retorn al governamentalisme”.

L’organització demana als partits que es mantingui tot el que s’ha aconseguit legislar en matèria audiovisual des de l’any 2000. “Amb l’argument de l’austeritat i de l’agilitat no es pot trencar l’elevat grau de consens aconseguit aquests anys, ni tornar a fer de TV3 i de Catalunya Ràdio un camp de batalla de les rivalitats partidistes i entre Govern i oposició”, assenyala l’SPC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram