La Sala Segona del Tribunal Constitucional considera que el programa Crónicas Marcianas es va burlar d’un home amb discapacitat física i psíquica del 66% durant una entrevista emesa l’octubre del 2002, i ha condemnat Telecinco a indemnitzar-lo amb 15.000 euros per atemptar contra els seus drets a l’honor i la pròpia imatge i contra la seva dignitat.

D’aquesta manera, el TC dóna per bona la sentència en el mateix sentit del 2004 del Jutjat de Primera Instància d’Arona, anul·lada quatre anys més tard pel Tribunal Suprem. El Constitucional critica que la cadena; el director del programa, Xavier Sardá, i el seu col·laborador, Javier Cárdenas, utilitzessin la discapacitat de JCHA amb la “clara i censurable intenció de burlar-se de les seves condicions físiques i psíquiques”.

Sense interès informatiu

La sentència del TC relata com, durant l’entrevista, Cárdenas va fer diverses preguntes a l’afectat sobre “la disjuntiva entre la vocació i guanyar diners”, però l’interrompia constantment sense deixar-lo completar les respostes, fins que va arribar un moment en què JCHA es contradeia.

El Suprem va anul·lar la sentència del Jutjat d’Arona en considerar que prevalia el dret a la informació i perquè el demandant, que havia estat acompanyat dels pares, va acceptar fer l’entrevista i no existia una declaració objectiva de la incapacitat. La Fiscalia va recórrer davant el Constitucional en considerar que el criteri del Suprem no era vàlid en aquest cas.

La resolució de la Sala Segona determina que l’entrevista no tenia ni l’interès públic ni la rellevància necessària per quedar coberta pel dret a la llibertat d’informació. “No només no tenia cap valor informatiu, sinó que, a més, va ser realitzada únicament amb propòsit burlesc, per ridiculitzar l’entrevistat, posant de relleu els seus signes evidents de discapacitat física i psíquica”, afegeix.

A més, apunta que la discapacitat de JCHA era “apreciable a simple vista inclús per a un profà, i que el dret a l’honor i la pròpia imatge no poden estar condicionats pel fet que no hi hagi una declaració judicial d’incapacitació.