Foto: Contrabanda FM

El passat dissabte Contrabanda FM va deixar d’emetre per la freqüència modulada de Barcelona després de gairebé 30 anys (els complia el 15 de gener), tot i que la seva programació es pot seguir al seu web.

La ràdio comunitària va haver de desmuntar l’antena que tenia al Turó de la Rovira a Barcelona a instàncies de l’Ajuntament, que havia donat de marge fins al 6 de gener per retirar tot el material del centre emissor. El mitjà explica que, avançant-se al precinte per part consistori, ha evitat que se li quedin els equips i el pagament de les despeses de desmantellament que li haurien imposat.

L’Ajuntament executa així una sentència de 2018 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, arran d’un denúncia de l’Associació Catalana de Ràdio, la qual obliga a precintar les emissores “il·legals i enderrocar les obres i instal·lacions des de les quals emeten”. Contrabanda FM assenyala que la sentència inclou “de manera negligent” els mitjans comunitaris en el mateix sac que les “ràdios pirates comercials”, i els aplica “injustament” la mateixa disposició.

Des de l’emissora expliquen expliquen que han fet diverses propostes alternatives al consistori per poder seguir emetent a l’FM, però no han estat ateses. “Davant l’estat actual de precarietat del sector cultural i la falta de voluntat política per part de les diferents administracions públiques de millorar les condicions de treball i producció de tots els ciutadans, es fa evident que el projecte de la Xarxa de Ràdios Comunitàries impulsada per l’Ajuntament de Barcelona és clarament insuficient i no suposa cap solució a problemes reals i flagrants de les ràdios lliures i la resta de mitjans autogestionats”, reblen en un comunicat.

Contrabanda FM també fa una sèrie de reclamacions que ja havia plantejat en una intervenció al Parlament en el procés de modificació de la Llei de la comunicació audiovisual de Catalunya. Que es reconegui la tasca dels mitjans del tercer sector amb un procediment d’accés a llicències d’emissió; assegurar almenys un 33% de l’espectre radiofònic per a les emissores comunitàries; facilitar l’ús d’espais públics per ubicar les seves antenes i transmissors; que s’atorguin llicències habilitats gratuïtes com a deute històric, i que no es tramitin nous expedients o sancions.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram