La cobertura mediàtica per informar en directe del tràgic accident de tren de Santiago de Compostel·la va ser molt desigual a les televisions. Les crítiques han estat gairebé unànimes per la desafortunada tasca de TVE i per la indiferència de les grans cadenes generalistes.

La primera en connectar va ser la Televisió de Galícia, sobre les 21 h (pocs minuts després de l’accident), que va suspendre la programació prevista per donar una àmplia cobertura, en part aprofitant el desplegament que havia de retransmetre els focs artificials de la festa de l’apòstol Santiago, que van quedar suspesos.

La televisió pública gallega va ser la principal font d’imatges per a altres cadenes, entre elles el 324. El canal català va anar informant puntualment de l’accident i a les 22.45 h es va centrar únicament en les notícies que arribaven de Santiago, si feia falta punxant directament el senyal de TVG, que a banda d’oferir dades de primera mà recollia diversos testimonis i declaracions.

TVE, tard i malament

En canvi, la cobertura de TVE no va ser tan afortunada. BBC, CBS, CNN o Canal France 24 van connectar en directe amb Galícia abans que la pública estatal. En concret, el Telediario va informar breument de l’accident en l’edició de les 21 h, però després va continuar amb la resta d’informació del dia, els esports i el temps, i va seguir amb la programació habitual.

Al Canal 24 Horas, però, tampoc van informar immediatament sobre la tragèdia i van repetir el Telediario de La 1, com és costum. No va ser fins a les 22.30 h que el canal de notícies va començar a informar-ne, però de manera confusa, sense connexió amb Santiago i amb moltes mancances.

Com a mostra de les deficiències, es va arribar a justificar la falta d’informació per les dificultats de connectar-se als webs dels mitjans gallecs, i en un moment donat es va il·lustrar la notícia amb una imatge d’un accident de tren a Chinchilla de l’any 2003.

Gairebé dos hores i mitja després de l’accident, passades les 23 h, La 1 va emetre un informatiu especial on per fi va connectar en directe amb Galícia, però després la informació va tornar al Canal 24 h.

Les grans generalistes suspenen

Pel que fa a les privades, 13tv i Intereconomía, que emetien en directe El cascabel al gato i El gato al agua, van ser les primeres informar sobre l’accident a través d’aquests espais. En canvi, de la resta de generalistes, només La Sexta va dedicar un especial d’1 h 45 m, malgrat fer-ho més enllà de la mitjanit un cop acabada la sèrie programada.

Per la seva part, Antena 3 va informar breument (6 minuts) de la notícia en el descans del partit de futbol Lió-Madrid, mentre que Telecinco va fer un especial informatiu de 15 minuts ja a les 00.30 h.

Malgrat la deixadesa informativa de la nit amb un accident d’aquest abast, la cosa ha canviat amb els magazins matinals, on sí s’està donant una àmplia cobertura, però on no falten les dosis de sensacionalisme. De fet, mentre Telecinco no informava sobre la tragèdia, un periodista d’El programa de Ana Rosa es dedicava a assetjar usuaris de Twitter per aconseguir testimonis de cara a aquest dijous matí.

Les ràdios, les primeres

Les primeres en informar sobre l’accident ferroviari amb emissions especials van ser les ràdios, especialment les que tenen delegació al territori. Així, Hora 25 de la Cadena SER, La brújula d’Onda Cero, La linterna de la Cope i 24 Horas de RNE van emetre especials connectant amb el lloc dels fets. També a Catalunya Informació es va anar informant puntualment sobre les novetats de l’accident.

Fonts: Fórmula TV / Frecuencia Digital