La productora audiovisual Cromosoma ha entrat en concurs de creditors voluntari amb un passiu de més de 6 milions d’euros, segons ha determinat el Jutjat Mercantil número 7 de Barcelona.

Malgrat el concurs en teoria busca la seva continuïtat, la productora reconeix que, com que no han trobat compradors per al conjunt de l’empresa, la intenció és vendre els seus actius i trobar inversors que assumeixin els projectes en marxa, com la pel·lícula Les tres bessones i el documental Bajari sobre la Barcelona gitana.

Segons assenyalen fons de Cromosoma a La Vanguardia, ja hi ha empreses interessades en comprar tot el que tingui a veure amb les germanes creades Roser Capdevila, com ara el grup Planeta.

Una situació que s’arrossega des de l’estiu

Les dificultats econòmiques de l’empresa vénen de lluny, però es van agreujar arran de la mort al juny d’Oriol Ivern, el seu fundador. La seva filla, Maria Ivern, va heretar una empresa fortament endeutada i va decidir presentar un preconcurs de creditors per buscar, sense èxit, un comprador.

Al mateix temps, tant Cromosoma com la filial Digital 360 (encarregada a l’edició i la postproducció) han anat deixant d’operar i s’ha acabat acomiadant tota la plantilla, formada per més de 30 treballadors.

Cromosoma ha arribat a aquesta situació per diversos motius, segons l’empresa. Per una banda, per les elevades despeses de Digital 360 i l’endeutament assumit per posar-la en marxa. Per l’altra, la caiguda dels ingressos per la reducció de les inversions de les televisions i pels efectes de la pirateria.

A banda de Les tres bessones, Cromosoma ha realitat altres sèries d’animació (Les magilletresAshaJuanito JonesMinimanLila i Tom), documentals (Bicicleta, cullera, pomaEl Papus, anatomia d’un atemptat), pel·lícules de ficció (Caracremada, The Pelayos), films d’animació (Arrugues), sèries infantils de ficció (Los cuentos de Nana Bunilda, a TVE), concursos (La caixa sabia, a TV3) i debats (Dotze sense pietat, també a TV3).