Foto: Palau Robert

L’èxit del programa Crims no es limita a les audiències televisives i radiofòniques, com mostren les cues que es generen per accedir a l’exposició immersiva del Palau Robert de Barcelona. Inaugurada el 25 d’octubre, la mostra es pot visitar fins al 10 d’abril.

Crims. L’exposició està plantejada com un recorregut immersiu a l’univers del programa des de tres punts de vista: el de l’entorn de les víctimes, el dels criminals i el dels que els investiguen. Tot el que s’hi veu ha passat; els fets, els noms i els llocs són reals; algunes escenes i elements estan dramatitzats, però el contingut consta en documents o prové de testimonis que eren al lloc dels fets.

Mitjançant una combinació d’espais, imatges, sons i contingut digital originals, l’exposició mostra la realitat i la mort i tot el món que l’envolta, i obre la porta a la interacció i a la reflexió.

Organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat, la mostra ha estat comissariada per Carlos Ortet, de l’agència Zoopa, amb la col·laboració del propi Carles Porta.

Crims va néixer el 2018 a Catalunya Ràdio, dos anys després va fer el salt a TV3, i posteriorment els seus casos es van narrar en sengles llibres (2020 i 2022).

El seu director, el periodista Carles Porta, argumenta el pas al format d’exposició perquè “hi ha un valor afegit evident en tocar, veure i sentir les coses”.