El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha aprovat un acord sobre el polèmic reportatge sobre la Via Catalana cap a la Independència emès per l’Info K, on conclou que “no s’aprecia” que es vulneressin els drets dels menors participants.

El document ha rebut els vots contraris de les conselleres proposades per PSC (Carme Figueras i Elisenda Malaret) i el del PP (Daniel Sirera), i ha estat aprovat gràcies al vot particular del president del CAC, Roger Loppacher, qui ha desfet l’empat. Figueras i Malaret per una banda, i Sirera per l’altra, han emès sengles vots particulars a la resolució.

L’acord del Consell afirma que la veu en off del reportatge emès el 12 de setembre fa “un relat de fets objectivables que no inclou elements valoratius”, i afegeix que les afirmacions dels menors entrevistats “s’emmarquen en l’àmbit de l’opinió personal”. A més, remarca que el fet noticiable és la celebració de la cadena humana i que, per tant, els intervencions dels participants en són favorables.

Finalment, sobre el pluralisme informatiu, l’acord afirma que aquest només és valorable quan es tracten períodes de temps “suficientment representatius”.

Malaret i Figueras critiquen el tractament informatiu

Les conselleres Elisenda Malaret i Carme Figueras consideren que Televisió de Catalunya hauria d’haver estat més curosa pel que fa a la neutralitat i el rigor en el tractament informatiu amb el tema que actualment causa “més debat i controvèrsia”, i més en un espai dirigit als infants. Així, creuen que en el reportatge de l’Info K es van produir “algunes mancances” i no es va vetllar “adequadament” pel respecte als principis establerts tant en la legislació vigent com en el Llibre d’estil de la CCMA.

Les conselleres del CAC admeten que no s’han vulnerat els drets dels menors que apareixen al programa del Super3, però no creuen que es pugui afirmar el mateix pel que fa als drets de la totalitat d’espectadors; segons el seu parer, el programa mostra la notícia de la Via Catalana de manera que els infants que no hi van anar es podrien sentir “exclosos”.

Acusen TVC de posicionar-se a favor de la independència

Figueras i Malaret també critiquen que el “to entusiasta” del presentador “evidencia una empatia” per les posicions dels participants que “menysté la posició dels nens i nenes que estan veient l’informatiu i que no varen participar en aquesta manifestació”.

Aquest to, afegeixen, “denota una valoració positiva que configura una presa de partit i, per tant, manca de neutralitat”. A més, lamenten que la veu en off no matisés o precisés “algunes afirmacions exagerades” dels infants que apareixen en el reportatge.

Ambdues conselleres afirmen que la visió “entusiasta i poc neutral” que es dóna en el reportatge és “un error que no fa honor al valor educatiu i de formació” que ha mostrat l’Info K al llarg dels anys. Finalment, consideren “igual o més greu” el recull d’imatges de la cadena humana al final del programa, ja que mostra “una militància a favor de la independència” per part de TVC que no respecta ni el Llibre d’estil ni les obligacions d’una televisió pública.

Sirera denuncia un desequilibri informatiu

Per la seva part, Daniel Sirera també ha emès un vot particular on s’expressa en un mateix sentit i denuncia l’incompliment de la normativa audiovisual i del Llibre d’estil de la CCMA. Més concretament, el conseller del CAC considera que el reportatge sobre la Via Catalana de l’Info K “pren partit” per la independència i assegura que el “desequilibri informatiu és total”.

A més, l’expresident del PP català critica l’elecció dels infants entrevistats, perquè fan afirmacions “que no es corresponen amb la realitat” o traslladen “la imatge d’un conflicte o enfrontament en termes clarament militars”. Així, recorda un acord del ple del CAC de setembre del 2006 on s’apuntava que “la utilització de menors per escenificar conflictes o confrontacions pròpies del món adult és particularment poc aconsellable”. En aquest sentit, l’exdiputat afegeix que “escollir un insert on una nena opina que ‘Espanya s’haurà de rendir’ no contribueix, des del meu punt de vista, a divulgar els valors de fraternitat i convivència”.

Finalment, Sirera es mostra en desacord quan l’acord del Consell assenyala que el pluralisme informatiu “només és valorable quan es tracten períodes de temps suficientment representatius”. Segons ell, amb aquest criteri “mai” es podrà entrar a valorar el pluralisme en “cap” informació, reportatge, documental o programa concret de TVC.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram