Dels set premis del Pica d’Estats 2010 que entrega anualment la Diputació de Lleida, dos han recaigut sobre treballs que parlen del Parc Nacional d’Aigüestortes, en una edició en què novament ha quedat desert el premi a la categoria d’internet.

El reportatge El Parc no creix, publicat a la revista Presència i escrit per David Marín, ha guanyat el millor treball en premsa escrita d’informació general. L’obra analitza els interessos econòmics i territorials al voltant de la proposta de desencallar l’ampliació de l’únic espai rural català que pertany a la xarxa espanyola. En premsa especialitzada, el premi se l’ha endut el monogràfic Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, publicat a El Mundo dels Pirineus, escrit per Núria Garcia Quera i fotos d’Oriol Alamany.

El guardó al millor treball en premsa internacional ha estat per Stefana Mezzeti i Emilio Ganzerla, pel seu recorregut en el tren de La Pobla, publicat a la revista Mondo Ferroviario. El millor reportatge fotogràfic és Els nens d’Alguaire, de Ramon Gabriel i Marc Casals, publicat a El Periódico de Catalunya i a la revista Cercavila d’Alguaire. El treball contrasta la imatge d’uns nens en uns bladars on es projectava instal·lar l’aeroport amb una altra sis anys després dels mateixos nens, ja adolescents, sobre la pista d’aterratge.

En televisió, el premi ha estat per Carlos Serrano pel reportatge Tu paisaje favorito, emès a Cuatro, i en ràdio, L’Univers del Montsec, de COMRàdio, presentat pel director general de l’emissora, Francesc Triola. El premi al millor treball de comunicació de Lleida ha recaigut a un reportatge de Neus Martí i Mikel Aristegui en el suplement Lectura del diari Segre sobre els nous edificis de la capital del Segrià.

Tots els premis estan dotats amb 5.000 euros, excepte aquest últim de comunicació de Lleida, que està dotat amb 3.000.