El jurat del Premi Josep Maria Planes de periodisme d’investigació i crítica social ha decidit per majoria declarar deserta la novena edició del guardó. Per això, ha emplaçat l’organització del guardó –la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes i l’Ajuntament de Manresa– a “millorar els canals de captació de reportatges per tal de garantir una major pluralitat en la propera edició”, i al mateix temps ha defensat “la necessitat de mantenir viu el gènere del periodisme d’investigació en els mitjans de comunicació”.

El jurat diu entendre les “dificultats que comporta per la seva dedicació” el periodisme d’investigació, però insta professionals i empreses periodístiques a “fomentar-lo”. “Tot i els canvis i la transformació que està vivint el sector i les conseqüències de la crisi econòmica, la presència de la investigació periodística als mitjans és un símptoma de bona salut de la professió i és un guany per a la societat a la qual s’adrecen els mitjans”, rebla.

El premi havia de distingir un treball periodístic d’investigació i de denúncia o de sàtira, en els seus diversos formats (escrits o audiovisuals), publicat o emès en català als Països Catalans entre l’1 de desembre de 2020 i el 30 de novembre de 2021. Des de l’anterior edició està dotat amb 1.000 euros.

El jurat estava format per l’escriptor i periodista Vicenç Villatoro; la corresponsal del setmanari El Siglo a Catalunya, Teresa Carreras; el periodista i professor del Departament de Comunicació de la UVIC-UCC, Xavier Ginesta; els periodistes Josep Gifreu i Jordi Finestres; un representant dels guanyadors de l’edició anterior, Sergi Escudero, i la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo.