El Consell de l’Audiovisual de Catalunya considera que les curses de toros són un contingut “perniciós” per als menors, ja que poden afectar el seu “desenvolupament físic, mental o moral”. Per això, demana que les emissions televisives d’aquests continguts es facin fora de l’horari protegit.

D’aquesta manera, el CAC respon a una queixa rebuda sobre el programa Tendido cero que emet La 2 els dissabtes a les 14 h. En concret, un ciutadà va denunciar que en el programa del 22 d’abril s’hi va poder veure tant el maltractament d’un animal com l’agafada a un noveller, que es va mostrar de manera íntegra.

L’ens regulador diu compartir la “preocupació” del denunciant davant les retransmissions, els avenços, els resums o la promoció d’espectacles en què es maltracta o es dona mort als animals, com és el cas de les curses de braus. Així doncs, entén que aquests continguts s’haurien d’emetre en la franja horària entre les 22 i les 6 h.

El ple del Consell de l’Audiovisual ha aprovat aquest acord per unanimitat.

Com que RTVE no forma part de l’àmbit competencial del CAC, l’ens regulador ha comunicat la seva resolució a la corporació pública, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i l’autor de la queixa.

El que diu la normativa

El CAC recorda que la Llei de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència de 2021 no inclou cap mesura en relació amb la presència o la participació de menors d’edat en activitats relacionades amb la tauromàquia, i que la Llei de protecció dels drets i el benestar dels animals de 2023 exclou de manera expressa, els animals utilitzats en els espectacles taurins.

Amb tot, el CAC subratlla que, el 2018, el Comitè dels Drets dels Infants de l’ONU va incloure en el concepte de “pràctiques nocives” la tauromàquia. A més indicava que, per prevenir els seus efectes en els infants, caldria que l’Estat espanyol prohibís la participació de menors de 18 anys com a toreros i com a públic. Espanya té fins al 15 de febrer de 2024 per aportar informació en relació a aquesta i d’altres observacions en els informes realitzats pel Comitè el 2018.

L’ens regulador català també recorda que la Llei general de comunicació audiovisual de 2022 estableix la prohibició d’emetre programes que continguin violència gratuïta o pornografia. També indica que l’emissió d’altres tipus de continguts que puguin resultar perjudicials per als menors ha d’exigir que el prestador formi part d’un codi d’autoregulació i que disposi de mecanismes de control parental o sistemes de codificació digital.

Discrepància amb la qualificació d’edat

El CAC reconeix que l’emissió de Tendido cero en la seva franja no vulnera la normativa en matèria de comunicació audiovisual, ja que està qualificat com a apte per a majors de 7 anys, amb la qual cosa no està conforme. El 2012, el Consell ja va indicar que aquest tipus de continguts hauria de ser per a majors de 13 anys, de manera que el programa no es podria emetre en el seu horari actual.

De fet, fa tres anys, la CNMC va arxivar la denúncia d’un particular contra Tendido cero, ja que va entendre que les curses de braus es corresponen amb la qualificació de continguts per a majors de 7 anys, i per tant el programa es podia emetre en la seva franja horària.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram