El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha instat la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a revisar “a fons” els sistemes i els protocols de filtratge dels missatges de les xarxes socials que apareixen sobreimpresos a la pantalla del televisor. La CCMA té un màxim de tres mesos per comunicar al CAC les mesures adoptades.

La resolució del ple del Consell de l’Audiovisual, aprovada per unanimitat, es produeix arran de tres piulades aparegudes sobreimpreses al novembre en el programa Més 324. Una, en el transcurs d’una entrevista al coordinador general d’unió, Ramon Espadaler: “El poble català ha parlat ben clar pel que fa a UDC. Cal apuntar al cap, si no aquests polítics zombies no deixen de bellugar-se”, deia l’espectador.

Les altres dues, durant una entrevista al diputat del PSC al Congrés, Manuel Cruz: “Els unionistes amics íntims d Rajoy [Alberto Primo d Ribera] tindrien que dir-li q aconselli prendre vitamines a ‘la mini’ de Santamaría!!” deia la primera; “La Sra. de Santamaria es tan mini que x menjar sopa no l’hi cal cap cullera. La seva voca queda a l’alçada del plat, just al bigoti…”, feia l’altra, del mateix telespectador.

Piuades inadequades

El CAC assenyala que els tres missatges no compleixen amb el Llibre d’estil quan aquest indica que els mitjans de la Corporació evitaran “difondre continguts contraris a la convivència i el respecte, segons la legislació vigent”.

Pel que fa al tuit sobre Espadaler, l’informe l’ens regulador assenyala que “la concreció de la metàfora utilitzada fa servir elements que es poden entendre com a agressius i, per tant, contraris a la promoció de la convivència i el respecte”.

Quant a les altres dues piulades, el CAC adverteix sobre “la inadequació que suposa la presència de dos missatges d’aquestes característiques que, tot i que estan emparats per la llibertat d’expressió, es produeixen en un espai sobre actualitat informativa”.

Així doncs, el CAC insta la Corporació a implementar unes mesures per “aconseguir que, sense perjudici del foment de la participació de l’audiència, aquesta sigui objecte d’una moderació i filtratge que eviti la difusió de comentaris contraris a la convivència i el respecte i que garanteixi una protecció suficient dels drets de terceres persones i el compliment que estableix el Llibre d’estil de la CCMA”. 

El Consell de l’Audiovisual va iniciar la seva actuació d’ofici, malgrat posteriorment va rebre una queixa del dirigent d’Unió.