El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha imposat tres sancions de 34.287 euros cadascuna a Onda Rambla; en total, 102.861 euros. El motiu és perquè tres de les seves freqüències (el 89.8 de Barcelona, el 92.2d’Igualada i el 91.0 de Tarragona) emeten la radiofórmula musical Rock FM, quan la llicència és per a una emissora generalista. El CAC qualifica la infracció de “greu” (sancionable de 12.001 a 90.000 euros).

Rock FM emet a Catalunya després de l’absorció de ABC Punto Radio per part de la Cope. L’extinta emissora de Vocento havia comprat les freqüències d’Onda Rambla a Luis del Olmo per ampliar la seva cobertura. Amb l’absorció per part de la Cope, les tres freqüències esmentades van passar a emetre Rock FM.

El procés sancionador va iniciar-se l’estiu passat. Des d’aleshores, Onda Rambla, entre altres arguments, ha defensat que, amb l’entrada en vigor de la Llei general de la comunicació audiovisual estatal de 2010, s’ha passat d’un règim concessional a un altre de llicències, i entén que amb el canvi no s’està obligat a mantenir la tipologia de programació en què es va comprometre en el seu dia.

El CAC, però, considera que, malgrat el canvi de concessió a llicència, les obligacions i els compromisos assumits quan es va presentar l’oferta per adjudicar-se les llicències segueixen “plenament en vigor”.

Onda Rambla apunta a altres emissores

L’empresa creada per Luis del Olmo també argumenta que ajustar la graella és “conducta habitual”, i acusa altres emissores d’haver canviat també la tipologia de programació a Catalunya: 40 Principales (al 91.7 de Manresa, el 88.1 de Girona i el 92.6 de Lleida), Cadena Dial (el 99.4 de Barcelona), Máxima FM (al 104.2 de Barcelona i el 94.4 de Girona), i Europa FM (al 94.9 de Barcelona).

El CAC, però, respon que el dret de defensa d’Onda Rambla “s’ha d’articular desvirtuant els fets imputats i no excusant-se en eventuals incompliments d’altres prestadors de serveis de ràdio que, en cap cas, han resultat acreditats”.

El ple del CAC va aprovar el mes passat la sanció a Onda Rambla per cinc vots a favor i una abstenció (de Daniel Sirera). A banda, Carme Figueras i Elisenda Malaret van emetre un vot particular on, a banda de la multa, reclamaven que s’instés al cessament de les emissions irregulars de Rock FM.