El passat juliol, el president de Societat Civil Catalana, Josep Ramon Bosch, va presentar una queixa davant del Consell de l’Audiovisual de Catalunya pels comentaris sobre l’organització en una tertúlia a Els matins de TV3 en què havia participat. El CAC, però, ha resolt que el debat no va vulnerar el dret a l’honor de SCC i que no es va vulnerar la missió de servei públic. L’única veu discrepant al Consell amb la resolució és la de Daniel Sirera.

En el seu escrit, Bosch es queixava de la manca de pluralitat de la tertúlia, perquè segons ell tots els participants van criticar Societat Civil Catalana i eren partidaris de celebrar una consulta a Catalunya. El CAC, però, ho descarta, tot afirmant que no es pot apreciar la falta de pluralitat en base a una tertúlia concreta, i recorda que SCC va tenir l’oportunitat de rèplica en el mateix programa dies després, el 15 de juliol, quan es va entrevistar el seu portaveu, Joaquim Coll.

A més, Josep Ramon Bosch també denunciava una “vulneració del dret a l’honor” perquè una de les tertulianes, Marta Alòs, havia titllat SCC de “quinta columna” amb “assentiment” de Marta Selva i Antonio Baños. El CAC, però, assenyala que l’expressió es va efectuar en el context d’unes intervencions “bàsicament iròniques” amb un conjunt de referències figurades, i recorda que les intervencions dels tertulians resten emparades pel dret a la llibertat d’expressió.

Per últim, Bosch criticava la reacció “insuficient” de la conductora de la tertúlia, Lídia Heredia. El CAC, però, remarca que la periodista, a banda de no manifestar ni acord ni desacord respecte les intervencions dels tertulians, va apel·lar al dret a la discrepància de Societat Civil Catalana quan els participants van fer comentaris crítics sobre l’organització.

Amb tot, el Consell de l’Audiovisual recorda a la CCMA que “en uns moments de debat polític i social intens, cal extremar la cura en l’ús del llenguatge emprat, així com en l’equilibri de punts de vista a les tertúlies, a l’efecte de respectar les diferents sensibilitats de la ciutadania”.