El Consell de l’Audiovisual de Catalunya  ha traslladat a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que l’elecció d’algunes de les imatges que van acompanyar una informació del Telenotícies sobre brots de Covid-19 en empreses càrnies de Lleida no van ser “les més adequades” al relat de la informació, ni pel seu contingut –ja que corresponien a la cadena de producció d’una empresa aliena al sector carni català–, ni per la seva manca d’identificació, tal i com ho estipula al Llibre d’estil.

El CAC ha recordat a la CCMA que ha d’extremar la cura en la detecció d’aquests errors i els ha de d’esmenar d’ofici amb la màxima diligència, tot donant a la rectificació una rellevància equivalent a la de la notícia en què es van inserir les imatges d’arxiu que es rectifiquin.

L’actuació del CAC es va iniciar arran d’una queixa de l’associació empresarial càrnia ANAFRIC, arran de les informacions emeses al TN vespre de TV3 de l’1 de juliol, sobre els contagis per Covid-19 en les empreses agroalimentàries de Catalunya. Segons la denunciant, la notícia va incloure imatges d’empreses càrnies en què es veien centenars de treballadors junts i sense cap mesura de protecció. En examinar les imatges, es podia veure un logotip que identificava l’empresa com a originària del Brasil i amb factories en altres països, però sense presència a Catalunya.

L’ens regulador va analitzar la informació i va establir que en la notícia, que es repetia en les dues edicions dels teleinformatius del dia, hi apareixien 13 imatges de recurs: en tres ocasions estaven identificades amb la data i el lloc d’enregistrament; en dues ocasions estaven etiquetades com a “arxiu”, i en vuit ocasions les imatges no tenien cap tipus d’identificació. A més, en es va prendre declaració a tres fonts d’informació diferents que representaven l’empresariat de la indústria càrnia, els sindicats del sector i el món de la recerca agroalimentària.

En relació amb aquest extrem, el CAC assenyala que “no s’observa que la informació emesa pugui suposar un descrèdit en la consideració de les empreses agroalimentàries (especialment les del sector carni) des del punt de vista professional, ja que incorpora els punts de vista dels diferents actors que intervenen en aquest model productiu en relació amb les mesures que cal implementar amb la finalitat d’evitar contagis”. Així doncs, l’ens conclou que les peces “complirien amb els criteris exigibles d’objectivitat i equilibri”.

Amb tot, l’ens regulador subratlla que l’elecció d’algunes de les imatges que acompanyen aquestes peces “no han estat les més adequades” per al relat de la informació, la qual cosa pot dur a “confusió” l’espectador sobre les condiciones de treball en aquestes empreses.

Així doncs, el CAC considera que la CCMA “ha d’extremar la cura en la detecció d’aquests errors i els ha de corregir d’ofici amb la màxima diligència, per tal de donar a la rectificació una rellevància equivalent”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram