El president del Clúster de la Indústria Audiovisual de Catalunya, creat a finals de juny, ha comparegut aquest divendres davant la comissió de control parlamentari de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per presentar l’organisme davant els diputats i fer-los cinc cèntims de la importància de la seva creació així com dels seus objectius.

Després de desglossar algunes dades del sector, Xavier Guitart (fins fa un mes i escaig conseller de la Corporació) ha explicat que el Clúster ha nascut amb l’objectiu de fer “més eficient i competitiva” la indústria audiovisual catalana, generar sinergies, i impulsar la seva internacionalització i aconseguir que lideri el sector al sud d’Europa i la Mediterrània.

Guitart també ha remarcat que es tracta d’un projecte transversal que és “molt important” per al futur del sector (per la diversitat de la cinquantena d’empreses i institucions que aplega), però que també és “estratègic” per al conjunt de Catalunya. “No hi ha cap país del món que pugui vendre’s a si mateix si no és a través de l’audiovisual”, ha remarcat en aquest sentit.

Demana aportació pública

De moment, el Clúster es finança amb les aportacions que fan els socis, però el seu president ha demanat que l’Administració hi col·labori amb subvencions. Amb tot, ha aclarit que no es vol “crear un Ministeri”, ja que l’organisme funciona amb una estructura “mínima” per poder tirar endavant. Així, ha especificat que el finançament que cerca el Clúster és per desenvolupar els projectes.

Guitart ha assenyalat que no tenen “mentalitat de subvenció” i que són conscients de la situació econòmica que hi ha i que no són els únics que demanen ajuts públics, però ha afegit que tampoc hi poden renunciar. A més, ha dit que l’Administració també els pot acompanyar per facilitar les aportacions de capital via esponsorització i mecenatge.

Es projecta un mercat internacional de l’audiovisual

Xavier Guitart també ha avançat durant la compareixença que el Clúster treballa per crear a Barcelona un mercat internacional de la indústria audiovisual que es definirà durant el proper any i que projecta celebrar la primera edició al 2015. De moment, només ha explicat que es tractaria d’un concepte nou que “no existeix al món”. Una altra iniciativa en la qual treballa el Clúster són els Global App Awards, que es preveu arranquin l’any vinent.

A banda, l’organisme treballa perquè algunes de les grans fires audiovisuals internacionals ja existents es puguin traslladar a Barcelona, com va fer en el seu moment el Mobile World Congress.