El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha elaborat el manifest Prou agressions a periodistes, mitjans i al dret a la llibertat d’informació arran dels incidents dels darrers dies durant les protestes contra l’empresonament del raper Pablo Hasél.

L’entitat demana la implicació de tothom per defensar la llibertat d’informació, la qual “està sent greument amenaçada per persones i col·lectius que volen impedir la nostra feina”. En aquest sentit, alerta que cada vegada són “més freqüents i reiterats” els episodis d’agressions, coaccions, amenaces i insults als professionals de la informació.

“Cops de pedra, prendre’ns i destrossar-nos els telèfons mòbils, malmetre els nostres vehicles, boicotejar-nos quan hi ha una connexió en directe i accions similars no són un argument per defensar cap lluita noble i és un insult fer-los servir per reclamar la llibertat d’expressió, perquè no hi ha res més antagònic a aquest dret fonamental que la violència”, assenyala el CPC. En paral·lel, reclama als cossos policials que “garanteixin i assegurin la protecció” de fotoperiodistes, càmeres i redactors.

“La situació que estem patint, en un context creixent de precarietat en el sector, és socialment preocupant”, afirma el Col·legi, que demana “frenar aquesta escalada immediatament”. Per fer-ho, reclama la implicació de les administracions, les institucions, les empreses, les entitats de tots els àmbits i el conjunt de la ciutadania.

El manifest arriba l’endemà que un grup de manifestants trenquessin els vidres i fessin pintades a la porta de la seu d’El Periódico de Catalunya. Durant aquests dies d’aldarulls, alguns professionals han denunciat haver patit agressions, coaccions i insults de manifestants mentre cobrien les protestes. A més, diversos professionals han resultat ferits per l’impacte de projectils de foam disparats pels Mossos d’Esquadra.