El Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Representació de la Comissió Europea a Barcelona col·laboren per segon any en el programa Premsa a les escoles, que ofereix tallers sobre educació mediàtica en escoles i instituts.

Enguany, la iniciativa vol arribar a 100 ous centres amb l’objectiu de sumar més de 5.000 estudiants que van rebre la formació el curs passat. Aleshores el programa va oferir una setantena de tallers a tot el país, arribant a prop de 5.000 estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius.

“No podem tractar la desinformació només d’una manera reactiva, cal treballar a la base, per protegir i empoderar els ciutadans, especialment els més joves, perquè siguin capaços de detectar les fake news i d’exercir el seu esperit crític. La lluita contra la desinformació és bàsica per reforçar les nostres democràcies, i encara més en any d’eleccions europees”, assenyala Manuel Szapiro, director de la Representació de la CE a Barcelona.

El programa Premsa a les escoles és “una de les apostes més significatives< del Col·legi de Periodistes, perquè “contribueix a que les noves generacions comprenguin i gestionin els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals”, assenyala el degà, Joan Maria Morros. “A més, els ajuda a dotar-se d’una visió crítica del seu entorn, i posa en valor la feina i els principis dels i les periodistes que estan subjectes al Codi Deontològic i, per tant, són els autèntics garants de la veracitat”, afegeix.

Objectius compartits

L’acord entre ambdues institucions ha estat possible per la convergència d’objectius i interessos en l’aposta pels programes d’educació mediàtica, els quals busquen que l’alumnat reflexioni sobre el seu consum i participació mediàtica. Alhora, els professionals de la informació participants contribueixen a una alfabetització mediàtica aportant eines per lluitar contra la desinformació i les fake news, i per crear una “dieta mediàtica més saludable”.

El Col·legi i la CE coincideixen en la necessitat de fer entendre als més joves l’amenaça que la desinformació suposa per a la societat, i capacitar-los per analitzar i avaluar críticament el contingut mediàtic, comprendre la repercussió dels mitjans i altres canals de comunicació, i ajudar a gestionar els reptes i les oportunitats que presenten els mitjans digitals i les xarxes socials.

Detectar i combatre la desinformació

Els tallers seran impartits per periodistes col·legiats que han rebut una formació específica i que disposen d’un certificat que els acredita. Els periodistes donaran eines bàsiques per detectar la desinformació i consells per combatre-la; explicaran què és el Codi Deontològic de la professió, per què és important garantir una informació de qualitat, veraç i fiable, i què s’està fent des de la Unió Europea per combatre la desinformació.

Els tallers seran gratuïts per als centres escolars, es desenvoluparan durant el que queda de curs, amb possibilitat de prorrogar-los fins a finals de 2024, i es repartiran per tot Catalunya aprofitant les demarcacions de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida, Terres de l’Ebre i Catalunya Central del Col·legi de Periodistes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram