El comitè d’empresa de l’Agència Catalana de Notícies ha reclamant la “plena integració” dins la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals tot preservant la seva independència. En compareixença davant la comissió de control parlamentari de la CCMA, Jordi Marsal i Laura Cortés han reivindicat la tasca de l’ACN i també han exposat les dificultats que travessa, alertant que la seva viabilitat corre perill.

Marsal ha denunciat que les condicions laborals de l’ACN estan “absolutament per sota” de la CCMA o de qualsevol treballador de la Generalitat amb la mateixa categoria. En concret, el salari base a l’agència és un 46% inferior al d’un ENG de la Corporació, i un 20% per sota dels periodistes que treballen a la Generalitat.

Aquestes condicions provoquen que hi hagi molta rotació de treballadors, ja que marxen quan troben una feina millor. Això “dificulta consolidar una plantilla estable que requereix de molta professionalització”, ha lamentat Cortés.

Així doncs, han demanat la integració de l’ACN dins de la CCMA (que té un 30% de l’accionariat; el 70% restant pertany a la Generalitat), o bé l’equiparació salarial del seu personal.

Col·lapse tecnològic

Laura Cortés ha advertit que la “desinversió crònica” a l’agència “posa en perill la viabilitat actual i també la futura”. En aquest sentit, ha apuntat que des del 2017 el pressupost de l’ACN s’ha mantingut “inalterable”, amb un “petit augment però insuficient” el 2020. “Això fa que la manca d’inversió tecnològica i la falta de recursos ens estigui sentenciant”, ha reblat.

“Estem a punt de viure un col·lapse tecnològic que ens pot portar a no poder oferir el servei”, ha alertat Cortés. Al respecte ha dit que fa “massa temps” que no es renoven els equips audiovisuals, i que el web on es pengen els continguts està “absolutament obsolet” i pateix “incidències intermitents”. “L’ACN necessita inversió per garantir el seu futur”, ha reclamat.

Jordi Marsal també ha recordat que, després de més de 20 anys, l’agència no té conveni col·lectiu propi (es regeix pel d’oficines i despatxos), i que el preacordat fa uns mesos entre la direcció i el comitè d’empresa, “de mínims”, no ha estat validat per Funció Pública, que hi ha posat “inconvenients”.

Finalment, el comitè d’empresa de l’ACN ha emplaçat el Govern i els grups parlamentaris a emprendre “accions realment urgents”, conjuntament amb la direcció de l’agència i els representants de la plantilla, per tal de “revertir aquesta situació i garantir la viabilitat, però sobretot la dignitat de l’empresa i els seus treballadors”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram