Acció Cultural va lliurar 651.650 signatures a favor la ILP.

La Mesa del Congrés dels Diputats ha rebutjat de forma unànime la negativa del Govern espanyol a tramitar de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió sense Fronteres. La Mesa considera que el veto no està prou justificat, per la qual cosa aquest dimarts va demanar a l’Executiu de Zapatero que argumenti en què es basa el seu rebuig a la tramitació de la ILP impulsada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), que busca garantir la reciprocitat televisiva i radiofònica en les llengües catalana, basca i gallega entre els territoris dels seus respectius àmbits lingüístics. Ara el Govern central haurà de respondre i detallar la seva posició perquè la cambra prengui una decisió definitiva.

Tot i que la ILP havia complert amb els tràmits formals i comptava amb el vistiplau de la Junta Electoral Central, en certificar que estava recolzada per més de les 500.000 signatures necessàries, el Govern va rebutjar la seva tramitació acollint-se a l’article 134.6 de la Constitució en considerar que suposa un augment de la despesa pública, ja que obligaria a ampliar la xarxa de difusió estatal. Es tracta del primer cop que una ILP és rebutjada pel Govern abans de què arribi a la Mesa del Congrés.

La Mesa està integrada pel president José Bono (PSOE); els vicepresidents Teresa Cunillera (PSC-PSOE), Ana Pastor (PP), Jorge Fernández (PP) i Jordi Jané (CiU); i els secretaris Jaime Javier Barrero (PSOE), Francisco Ramón Beloki (PNB), Juan Ignacio Gil (PP) i María Teresa Villalobos (PP).

Rebuig a la decisió del Govern central

Aquest dimarts, el coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, va remarcar que la ILP “no està aturada”. Segons va explicar, l’escrit del Govern espanyol “no entra en qüestions jurídiques ni tècniques” i, per tant, la ILP és “totalment correcta”. A més, Gisbert va qualificar de “nyap” les raons econòmiques argumentades per l’Executiu per tirar enrere la iniciativa.

El portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, va anunciar que sol•licitarà la compareixença de la vicepresidenta del Govern central, María Teresa Fernández de la Vega, perquè expliqui el rebuig a la tramitació de la ILP. A més, va anunciar que el seu grup presentarà una proposició de llei en el mateix sentit que la ILP en cas que aquesta no prosperi.

Ridao va criticar que el PSOE no vulgui que “ni tan sols es debati” la proposta, i va considerar “lamentable la falta de respecte democràtic a una iniciativa popular avalada per mig milió de firmes”. El portaveu d’ERC també va qualificar d’”incomprensible” que al País Valencià es pugui veure Al-Jazeera i no TV3.

Per la seva part, la portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats, va emetre un comunicat on va titllar de “greu i poc democràtic” el veto, i va assegurar que “el que hi ha al darrere de la decisió del Govern espanyol són arguments exclusivament polítics i no tècnics’.

El president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, considera que els arguments econòmics del Govern central són “pretextos tècnics que demostren una falta de voluntat política” que, com a conseqüència, “deixen sense veu a més de mig milió de persones”.

A més, Cerdà va afirmar que l’Executiu de Zapatero s’havia “tret de la màniga” unes xifres “absolutament desproporcionades”, en referència als entre 12.000 i 15.000 milions d’euros de “perjudicis econòmics” derivats de la impossibilitat d’utilitzar el dividend digital, a més d’un cost anual d’uns 15.000 milions.

Per la seva banda, la coordinadora d’EUPV, Marga Sanz, va exigir al Govern espanyol que accepti la tramitació de la ILP, i va assegurar que si aquesta no continua el seu curs s’estarà “atacant els drets d’informació i llibertat d’expressió de milers de ciutadans”.

“Matar una mosca a canonades”

Pel síndic de Compromís, Enric Morera, la raó esgrimida per refusar la ILP és “lamentable”. Morera considera que es tracta “d’una excusa molt poc consistent, perquè açò no necessita cap inversió desmesurada; es tracta de tindre voluntat política per garantir les emissions de TV3 al País Valencià, una voluntat que, com s’ha comprovat, el Govern de Rodríquez Zapatero no té’.

També es va pronunciar sobre l’actuació de l’Executiu espanyol el diputat del PSM pel Bloc per Mallorca, Antoni Alorda, que va dir que era “una aberració, un despropòsit i un insult als ciutadans que han avalat la ILP”. A més, va manifestar que l’argument econòmic que va donar “no se sosté”, ja que “el cost econòmic que es derivaria de l’aplicació d’aquesta ILP és perfectament assumible per a l’Estat”. Segons ell, el Govern ha volgut “matar una mosca a canonades”.

Per la seva part, els Joves d’Esquerra Nacionalista de Mallorca (JEN-PSM) van denunciar “la manca de sensibilitat democràtica” del Govern central. El seu secretari general, Lluís Apesteguia, va qualificar de “broma de mal gust” el fet que l’Executiu s’escudi en els pressupostos per no tramitar la ILP.

També des de les Illes Balears, CCOO va considerar com a “molt greu” que s’hagi impedit la tramitació de la iniciativa popular Televisió sense Fronteres. Pel sindicat, amb el seu rebuig, el Govern “ignora la voluntat de més de 650.000 ciutadans qui hi havia signat a favor”. A més, va remarcar que és el primer cop que un Govern espanyol recomana la no admissió d’una ILP abans que la Mesa decideixi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram