Davant les crítiques rebudes per la cobertura de l’accident ferroviari del passat dimecres al vespre a Santiago de Compostel·la, el Consell d’Informatius de TVE ha defensat la tasca realitzada pels professionals de la cadena. Amb tot, no s’està de llançar alguna crítica a la direcció d’informatius i d’advertir del perill de les retallades.

L’òrgan constata que, un cop es va produir l’accident, a les 20.41 h, el primer teletip urgent d’Efe va aparèixer a les 21.21 h, mentre que el Telediario 2 un minut més tard ja va donar una primera notícia, i  després es va seguir oferint la informació disponible fins a la seva fi.

Manca de mitjans

El Consell d’Informatius assenyala que les crítiques per un suposat retard es deuen a què no hi va haver un especial des del primer moment, però considera que l’enfocament inicial –quan encara no se sabia la “magnitud” de l’accident, remarca–, va ser encertat a l’apostar per passar la responsabilitat al Canal 24 Horas.

Amb tot, admet que la falta de mitjans va “malmetre l’aposta”, especialment durant la primera mitja hora. “L’emissió no va estar a l’alçada del que cabria esperar en un canal especialitzat en informació que se suposa té a la seva disposició mitjans de grafisme i documentació per cobrir les seves peces mentre arriben imatges noves”, afirma l’organisme.

En canvi, remarca que l’existència d’un equip “ben conjuntat i eficaç” es va posar de manifest en el “bon tractament informatiu i ús de documentació” de La 2 Noticias, i valora positivament l’enfocament de l’especial informatiu de La 1. També elogia la reacció del centre territorial de Galícia, malgrat lamentar alguns problemes tècnics que atribueix a una “excessiva dependència d’ordres” de responsables que es troben a Madrid.

Crítiques als responsables dels serveis informatius

A més, el Consell d’Informatius apunta que la coordinació des de Torrespaña podria haver sigut millor malgrat el període de vacances i l’hora en què va succeir l’accident, i acusa els responsables dels serveis informatius de no ser “capaços” d’elaborar un pla de treball que permetés aprofitar el potencial humà i professional de l’empresa.

Amb tot, l’organisme destaca que TVE va ser l’única cadena estatal que va donar informació “sense entrar en especulacions ni tertúlies banals”, i que a diferència d’altres televisions no va caure en “l’alarmisme ni en els detalls morbosos”.

El perill de seguir retallant

“En un cas d’emergència informativa com aquesta, es demostra el perill de retallar tan seriosament els pressupostos de RTVE”, i recorda que “només” les cadenes públiques van “respondre”, mentre les privades gairebé no van alterar la seva programació.

“Les reaccions a les xarxes socials es produeixen perquè una part important de l’audiència encara segueix confiant en TVE com a cadena informativa seriosa i creïble”, argumenta al respecte el Consell d’Informatius.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram