Malgrat el canvi d’editors als Telediarios de TVE, els serveis informatius continuen generant polèmica. El Consell d’Informatius de la cadena ha criticat durament el tractament de l’atac feixista durant l’acte institucional de la Diada a la delegació de la Generalitat a Madrid i també d’una informació sobre cas Bárcenas.

En el primer cas, el  Consell considera que l’assalt de l’11 de setembre és un fet “tan greu” que mereixia una informació profunda i extensa, i critica que el Telediario hi dediqués 25 segons d’imatges sense mencionar ni les lesions ni els danys provocats als assistents, i sense fer-se ressò de les reaccions de condemna dels portaveus polítics, a excepció del diputat de CiU Josep Sánchez Llibre.

El CdI també acusa el TD2 de l’11 de setembre, el TD1 i el TD2 de l’endemà, i l’Informe setmanal del dia 14, de manipular les imatges ometent el moment en què un dels assaltants llença a terra la bandera catalana que presidia l’acte. “Ens crida l’atenció que, tractant-se d’un potent pla seqüència, TVE suprimís els quatre segons de l’agressió a la bandera, mentre que la majoria de televisions i mitjans ho van emetre íntegrament”, apunta en un comunicat.

El Consell remarca que, en canvi, els Telediarios i l’Informe semanal citats sí van emetre a continuació de l’atac feixista una seqüència on uns manifestants encaputxats cremen banderes d’Espanya, França i la UE, a més d’una fotografia del rei d’Espanya, al final d’una manifestació a Barcelona. Per això, entén que, “al tallar sistemàticament l’agressió a la bandera catalana, TVE està censurant un fet greu, a la vegada que minimitza l’actuació i responsabilitat del comando ultradretà”.

L’any passat, TVE ja va rebre nombroses crítiques per la cobertura de la manifestació independentista de la Diada, entre elles del propi CdI, que va acusar la direcció de voler “amagar la magnitud” de la protesta. Aleshores, però, la cadena es va acabar disculpant.

Demana la dimissió del director de continguts

A més, el Consell d’Informatius de TVE ha demanat la dimissió o destitució del director de continguts dels serveis informatius, José Gilgado, per la seva intervenció, el  passat 14 d’agost, en una informació sobre la declaració com a testimoni en el judici pel cas Bárcenas de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal.

El text de la notícia explicava que Cospedal havia declarat que ella no havia negociat la sortida de Luis Bárcenas, i que entenia que “la van negociar Rajoy i Arenas durant una reunió amb l’extresorer el març del 2010”. Però el director de continguts va obligar a afegir que “segons altres fonts, Cospedal no ha mencionat ni a Rajoy ni a Arenas”.

El Consell assegura que Gilgado no va fer cas de les objeccions dels autors de la informació a incorporar aquest afegitó sense identificar quines fonts havien fet el desmentit. Per aquest motiu, van retirar la signatura de la notícia, com també va fer el responsable de l’edició del Telediario 2.

El CdI recorda que l’afegit de Gilgado es va revelar “rotundament fals” quan es va fer pública la transcripció de la declaració judicial. “Amb la negativa a identificar les fonts, TVE es va prestar a una maniobra d’intoxicació i manipulació, incompatible amb les pràctiques que la llei exigeix a TVE, i que només podria beneficiar a una alta responsable del partit polític que sustenta el Govern o el seu entorn”, afirma l’organisme.

Diferències de criteri

Preguntat pel Consell, el director de serveis informatius, Julio Somoano, va recolzar l’actuació de Gilgado argumentant que es tractava d’una diferència de criteri a l’hora d’identificar una font que havia sol·licitat no ser citada, i justificant el valor de la informació que aquesta font proporcionava als espectadors.

El Consell d’Informatius recorda que l’Estatut d’informació de RTVE “protegeix el dret dels professionals a treballar amb llibertat, sense ingerències internes o externes”, i que el Manual d’estil obliga els periodistes a “rebutjar qualsevol intent d’orientar la informació i ordena que en el cas que hi hagi fonts que demanen no ser identificades, es confirmi la notícia o fets per altres fonts que no exigeixin l’anonimat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram