El Consell de la Informació de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya han explicitat el seu rebuig a què el fundador de WikiLeaks, Julian Assange, sigui extradit als Estats Units i jutjat per violar la Llei Federal d’Espionatge de 1917. “Això afectaria directament la llibertat d’informació i el dret a saber de tots els ciutadans, tant als EUAcom a la resta del món occidental”, alerten.

Ambdues entitats argumenten que el procés contra Assange és una “amenaça”, perquè els motius adduïts en l’acusació descriuen la feina que normalment fan els periodistes. Així doncs, la seva extradició i judici “criminalitzaria les pràctiques periodístiques, i seria un precedent d’efectes irreparables per les democràcies del món”, denuncien en un comunicat conjunt.

El CIC i el CPC recorden que, en el marc de les seves funcions, els periodistes divulguen aquella informació que governs i altres poders consideren secreta si ho consideren rellevant. En aquest sentit, el CIC entén que la documentació aportada per Assange és “valuosa” per a l’opinió pública, ja que ha descobert males pràctiques de governs de diferents països, sobretot dels EUA. “Totes les informacions publicades han estat verídiques i poden ser comprovades pels usuaris de WikiLeaks”, remarca.

Malgrat que el Consell de la Informació i el Col·legi de Periodistes no aproven “la totalitat dels mètodes” del fundador de WikiLeaks ange, justifiquen l’oposició a la seva extradició i judici en “la necessitat de no confondre la línia que separa la informació de l’espionatge”, en el qual es basa el procés contra Julian Assange. “No tenir en compte aquesta línia permetria que pràctiques habituals dels periodistes siguin considerades delicte”, subratllen.

El Consell i el Col·legi recorden que als Estats Units la Llei d’espionatge de 1917 no s’ha fet servir mai contra periodistes. “Utilitzar-la ara contra Assange seria una greu amenaça per a la premsa lliure i el dret a la informació de tota la ciutadania”, insisteixen.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram