El tractament informatiu al Telenotícies vespre, el 3/24 i el 324.cat de la jornada de protestes dels treballadors que va viure TV3 aquest dimarts, ha provocat la dimissió en bloc del seu Consell Professional, que ha denunciat “l’opacitat informativa” imposada per la direcció de la cadena a l’hora d’explicar el conflicte.

El Consell assegura que la informació del tancament estava “dictada” per la direcció i “no responia a criteris professionals”. En aquest sentit, l’organisme explica que va estar negociant a la tarda i la nit perquè la notícia es donés amb aquests criteris: “No ens en vam sortir i no vam consensuar cap text”, assegura en un comunicat.

Aquesta afirmació contrasta amb les explicacions donades per l’editor del TN vespre, Toni Cruanyes, qui de matinada assegurava que el text havia estat “consensuat” per representants del comitè d’empresa, la direcció i el Consell Professional. Aquest últim, però, es mostra en “total desacord” amb la valoració que es va fer de la notícia, el seu tractament i el fet que se situés al final del Telenotícies.

El ‘TN migdia’ amplia i millora la cobertura

A més, el Consell Professional de TVC també ha lamentat la “falta de debat” sobre la cobertura del conflicte laboral a les reunions dels serveis informatius. “Exigim que s’emeti una informació completa que reculli l’opinió de totes les parts i sense ingerències de la direcció en la seva elaboració. Ho exigim com a deure professional dels periodistes i, sobretot, com a dret que té l’audiència de la televisió pública a estar ben informats”, ha reclamat l’organisme.

Posteriorment, en el Telenotícies migdia, s’ha ofert una cobertura força diferent a la de dimarts al vespre, en la qual ja no s’ha afirmat que els treballadors havien “retingut” els directius al seu despatx. Les diferències s’han fet notòries en l’emplaçament (no s’ha relegat al final) i en la durada (2,55 minuts, pels menys de 40 segons del dia abans), així com en la incorporació de dades per contextualitzar l’origen del conflicte i també de punts de vista, amb declaracions de la presidenta del comitè d’empresa de TV3, Núria Amat, i del director de la cadena, Eugeni Sallent.

Al TN vespre s’ha confirmat aquesta segona manera de cobrir el conflicte laboral, i Cruanyes ha reconegut que el dia abans podrien “haver-ho fet millor”.

Suport dels treballadors

Les comissions de treballadors de TV3 sortides de l’assemblea han donat el seu suport a la decisió del Consell Professional. “S’han evidenciat les dependències jeràrquiques il·legítimes vigents dins de l’empresa que permeten controlar la feina dels treballadors, desviar-la dels criteris professionals i desvirtuar-ne la seva funció de servei públic, per la qual cosa creiem que els directius haurien de considerar seguir l’exemple del Consell Professional”, etziben en un comunicat.

Les comissions assenyalen que TV3 va informar del conflicte laboral “molt escassament i de manera esbiaixada”. A més, consideren un “agreujant” que s’afirmi que la informació s’havia pactat amb el Consell Professional, que ho nega.

[Notícia actualitzada a les 22.00 h]