La Sala Segona del Tribunal Constitucional ha reconegut el dret a la llibertat d’expressió de les persones preses, el dret a la llibertat d’informació dels professionals i el de la població a ser informada d’assumptes d’interès públic. Ho ha fet en una sentència sense precedents on dona la raó a l’Associació Pro Drets Humans d’Andalusia, que fa dos anys va presentar un recurs per la negativa de la presó de Còrdova a permetre que un periodista d’eldiario.es entrevistés un reclús dins del centre.

“Considerem que el dret que estava en joc era el dret a la llibertat d’informació en un sentit ampli, no es tractava només d’exercir la llibertat d’expressió dins de la presó, sinó sobretot de comunicar a l’opinió pública el que passa a l’interior de les presons”, afirma Valentí Aguilar, coordinador de l’APDHA i lletrat de el cas.

El 26 de gener de 2017, el Centre Penitenciari de Còrdova va denegar la sol·licitud d’entrevista a un pres al·legant que no hi havia motivació que justifiqués la necessitat d’aquesta comunicació, ni existien garanties suficients que asseguressin el manteniment de la seguretat i l’ordre de la presó. Tant el Jutjat de Vigilància Penitenciària com la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Còrdova van desestimar els recursos interposats per l’APDHA contra la decisió.

Abans de la petició, el periodista ja havia entrevistat al pres accedint al recinte com a visita regular. Un cop publicada l’entrevista, el reclús va ser sancionat amb la privació de passejos i d’actes recreatius comuns durant un mes. Per a l’Associació, això demostrava que les persones preses no tenien dret a informar ni els professionals de comunicació a demanar-los informació pel fet d’estar tancats.

Drets vulnerats

En la sentència, el Constitucional assenyala que la negativa al periodista d’eldiario.es es pot interpretar com una “reacció” per una entrevista que no va agradar a la direcció del centre penitenciari, de manera que la seva finalitat seria “evitar una nova publicació el contingut de la qual pogués tornar a disgustar-la”. A més, recorda que “el control previ de continguts no està emparat constitucionalment”.

Segons el TC, que l’accés de professionals de la informació no estigui regulat no vol dir que no estigui permès, sinó tot el contrari: “El silenci no pot entendre’s com a llibertat per restringir al seu capritx aquests drets”. A més, afirma que per denegar una comunicació no n’hi ha prou amb dir que hi ha perill per a la seguretat i l’ordre del centre.

Així doncs, la sentència anul·la l’acord de la presó de Córdoba i les resolucions del Jutjat de Vigilància Penitenciària i l’Audiència Provincial per vulnerar els drets “a expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions mitjançant la paraula, l’escrit o qualsevol altre mitjà de reproducció i a comunicar lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió”.

L’Associació de la Premsa de Sevilla ha destacat la transcendència d’aquesta sentència “sense precedents”, i estudia portar al Constitucional les rodes de premsa sense preguntes i el veto a periodistes i mitjans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram